Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava 800. obljetnice rođenja za nebo sv. Dominika i osam stoljeća od dolaska dominikanaca na hrvatske prostore

28.01.2021. 11:00
Zagreb

Zagreb, (IKA) – Red propovjednika ove godine slavi jubilej 800. obljetnice rođenja za nebo svoga utemeljitelja sv. Dominika. Sretna je okolnost da se iste godine proslavlja 800 godina od dolaska dominikanaca na hrvatske prostore.

Dominikanci će jubilejsku proslavu početi svečanim misnim slavljem koje će na blagdan sv. Tome Akvinskoga, u četvrtak 28. siječnja u 19 sati u crkvi Kraljice sv. Krunice u Zagrebu predvoditi apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup Giorgio Lingua.

Nazočnost predstavnika Svete Stolice znak je dominikanske pripadnosti općoj Crkvi u kontekstu konkretnoga naroda. Nakon misnog slavlja predviđeno je otvorenje novouređene središnje provincijske knjižnice „Hijacint Bošković“ sa spomen-zbirkom Franje Šanjeka.

Prateći epidemiološke mjere Hrvatska dominikanska provincija poziva na sudjelovanje u ovoj svečanosti svoje uzvanike i prijatelje, a za sve druge bit će osiguran i prijenos uživo na web stranici i društvenim mrežama Hrvatske dominikanske provincije.

Provincijal fr. Slavko Slišković u pozivu je istaknuo: „Sv. Dominik je uspješno čitao znakove svoga vremena. Uvidio je potrebe Crkve i društva prve polovice 13. stoljeća te na njih odgovorio osnutkom Reda propovjednika. Neka slavlje utjelovljenja Riječi Božje i 800. obljetnice dolaska dominikanaca na hrvatske prostore u nama probudi iskrenu i pobožnu želju za čitanjem znakova vremena kako bismo svijet u kojemu živimo i djelujemo obasjali evanđeoskim svjetlom svojim složnim životom u zajednici, vjernošću profesiji evanđeoskih savjeta, gorljivošću u zajedničkom slavlju liturgije i u molitvi te ustrajnošću u molitvenom opsluživanju. (usp. Temeljna konstitucija 1 § IV)“.

Pošaljite nam svoju najavu

Ime i prezime su obavezni

E-mail je obavezan

Opis najave je obavezan

Došlo je do greške. Molimo pokušajte ponovno.
Pošalji najavu