Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava fra Lovrine Mlade nedjelje u Turiću

31.08.2019. - 01.09.2019.

Turić, (IKA) – U župi sv. Ilije Proroka u Turiću pokraj Gradačca u Bosanskoj Posavini 31. kolovoza u 17 sati započinje fra Lovrina Mlada nedjelja kod kapele mučeništva (Staro Selo-Turić). Okupljeni vjernici imat će prigodu pristupiti sakramentu pomirenja te zajedno moliti krunicu i sudjelovati na obredu preminuća sluge Božjega fra Lovre Milanovića. Uslijedit će križni put i procesija s fra Lovrinom slikom do groblja na kojom se nalazi grob mučenika fra Lovre. Tu će euharistijsko slavlje predvoditi fra Damir Pavić, tajnik Franjevačke provincije Bosne Srebrene, u koncelebraciji s drugim svećenicima.

U nedjelju 1. rujna bit će slavljena misa u 11 sati na turićkom groblju kod groba sluge Božjega fra Lovre mučenika.
„Ovo je već dugi niz godina da se fra Lovrini štovatelji okupljaju posljednju subotu u kolovozu i mole za njegovu skoru beatifikaciju i preporučaju mu sve svoje duhovne i tjelesne probleme, a više od 200 godina narod ga časti i pohađa mjesto njegov grob“, stoji u pozivu turićkog župnika Ilije Matanovića svećenicima okolnih župa koje moli da potaknu svoje župljane da sudjeluju na tom događanju te još bolje upoznaju slugu Božjega fra Lovru koji je „potekao, živio i mučenički preminuo u ovoj našoj Bosni i Hercegovini i Posavini“.

Dana 31. siječnja 2015. u Sarajevu je otvoren dijecezanski proces za proglašenje blaženim fra Lovre Milanovića (1777.-1807.) odnosno priznanje njegova mučeništva „in odium fidei“ (mržnje prema vjeri). Pokretanjem ovog postupka fra Lovro Milanović dobio je naziv „sluga Božji“. Član Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Marijan Karaula imenovan je vicepostulatorom kauze.

Fra Lovro Milanović rođen je 22. svibnja 1777. godine u Sarajevu od roditelja Ante i Katarine rođ. Strukić. Dana 27. svibnja 1792. u svojoj petnaestoj godini, stupio je u franjevački red i kršteno ime Stjepan zamijenio je s fra Lovro. Nakon godinu dana novicijata u Kraljevoj Sutjesci položio je 27. svibnja 1793. svečane zavjete. O tome gdje je pohađao filozofski-teološki studij nema podataka. Međutim, pretpostavlja se da je studij završio u nekoj od austrougarskih zemalja. Također, nije poznato kad je fra Lovro zaređen za svećenika. Dana 14. lipnja 1803. postavljen je za samostanskog vikara i kapelana u Kraljevoj Sutjesci. Od 1803. do 1804. bio je župnik u župi Velika (danas Plehan). Na kapitulu u Kreševu 14. svibnja 1806. uprava franjevačke provincije imenovala je fra Lovru župnikom u župi Tramošnica. Veoma kratko je bio župnikom u župi Tramošnica od kolovoza 1806. do početka veljače 1807. kada je mučenički ubijen. Kao razlog njegova putovanja kroz selo Turić, selo ondašnje župe Tramošnica, navodi da je išao podijeliti svete sakramente bolesniku. Dakle, dok je prolazio kroz selo Turić u zaseoku Starom Selu fra Lovru je susreo Mujo Arnaut, nadziratelj dobara Osmana-kapetana Gradaščevića, oca poznatog Zmaja od Bosne – Husein-kapetana Gradaščevića, koji je kasnije 1832. godine podigao bunu u Bosni. Pisani tragovi kažu kako je Mujo ubio fra Lovru 3. veljače 1807. na spomendan sv. Blaža mučenika, zato što fra Lovro prolazeći pokraj Muje nije sišao s konja i iskazao mu poštovanje. Poginuo je doista nedužan, mučenički udaren nožem, a zatim ubijen iz male puške (kubure), u mržnji prema vjeri, u 30. godini života od Turčina. Prije nego što je fra Lovro ispustio dušu u kući obitelji Zetić pokajao se. Subraća, tramošnički i turički kršćani su pokopali fra Lovru u obližnjem turićkom groblju. Kršćani su odmah poslije smrti smatrali fra Lovru pravim mučenikom, te i nakon dvjesto godina dolaze na njegov grob, uzimaju zemlju s groba i nose svojim kućama, te se mažu po tijelu uvjereni da će im mučenik fra Lovro pomoći. Narod ga i danas štuje kao mučenika.
Na mjestu fra Lovrine pogibije, u malom ograđenom komadiću zemlje, dugo je vremena bilo skromno spomen obilježje, a 2006. godine, kao svoj zavjet fra Lovri podigli su župljani Turića dostojnu kapelu na mjestu njegova mučeništva. Fra Lovrin grob nalazi se u sredini mjesnog groblja, koje je staro više od 250 godina. Gotovo da nema dana da na njegovu grobu ne gori svijeća, a često se može vidjeti netko u molitvi. Na 170. obljetnicu njegove smrti na starom postavljen je novi veliki mramorni spomenik. Na fra Lovrin grob više od dva stoljeća dolaze vjernici svih vjeroispovijesti iz raznih mjesta toga kraja i fra Lovro im ne uskraćuje svoju pomoć, napose bolesnicima. Premda nisu dokumentirana po predajama postoje brojna svjedočenja o uslišanim molitvama i ozdravljenjima po njegovu zagovoru. Posebno se veliki broj i po nekoliko tisuća okupi na njegovom grobu uoči Mlade nedjelje koja pada krajem osmog mjeseca, a u narodu zvana Fra Lovrina Mlada nedjelja.

Pošaljite nam svoju najavu

Ime i prezime su obavezni

E-mail je obavezan

Opis najave je obavezan

Došlo je do greške. Molimo pokušajte ponovno.
Pošalji najavu