Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava Porcijunkule u Čakovcu

01.08.2020. - 02.08.2020.

Čakovec, (IKA) – Proslava Gospe od Anđela ili Porcijunkule u nedjelju, 2. kolovoza u Župi sv. Nikole biskupa u Čakovcu ove će godine biti u nešto skromnijem izdanju. Izostat će tradicionalna procesija s Gospinim likom gradskim ulicama uoči glavne svečane mise u 10 sati koju će u dvorištu samostana predvoditi bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak.

Slavlje mise uživo će prenositi VTV televizija, a moći će se pratiti na Youtube kanalu Varaždinske biskupije.

Mise će biti još u 6.30, 8, 11.30 i 18.30 sati. Ispovijedat će se od 6.30 do 12 i od 17.30 do 18.30 sati.

Uoči franjevačke svetkovine bit će održana trodnevna priprava koju će predvoditi franjevci, a sastoji se od molitve franjevačke krunice prije večernje mise te mise s propovijedi u 18.30. U subotu 1. kolovoza u 9 sati slavit će se misa s bolesničkim pomazanjem, a nakon večernje mise bit će marijansko bdjenje od 21 do 22 sata.

Blagdan Gospe od Anđela dan je potpunog oprosta, tzv. Porcijunkulskog oprosta. Oprost je prvotno bio vezan uz pohod Porcijunkuli, malenoj crkvici Gospe od Anđela koja je oko 2 km udaljena od grada Asiza, ali se kasnije proširio na sve franjevačke i župne crkve. Na ovaj dan u svim crkvama diljem svijeta vjernici mogu dobiti porcijunkulski ili potpuni oprost od vremenitih kazni koje su posljedica čovjekovog grijeha.

Oprost vjernici mogu dobiti od 1. kolovoza u podne do 2. kolovoza u ponoć ako pohode crkvu, ispovijede se i pričeste, te izmole Vjerovanje, Oče naš i mole na nakanu Svetoga Oca (Zdravo Marijo ili koju drugu molitvu). Oprost se može dobiti jedanput i može se namijeniti za sebe samoga ili za pokojnika.

Potpuni oprost je otpuštenje vremenite kazne za grijehe kojih je krivnja već otpuštena po sakramentu ispovijedi, odnosno, dobivanje potpunog oprosta nije zamjena za sakrament ispovijedi. Naime, svaki teški grijeh ima dvostruku posljedicu: raskida zajedništvo s Bogom i lišava vječnog života. Oproštenje od vječne kazne ostvaruje se oprostom od krivnje i obnovom zajedništva s Bogom po sakramentu ispovijedi. Ali pored vječne kazne postoji i ona koju nazivamo vremenitom kaznom od koje se vjernik treba očistiti bilo na zemlji, pokorom i zadovoljštinom, bilo poslije smrti u stanju nazvanom čistilištem.

No Crkva, vlašću koju je primila od Gospodina, vjernicima može dodjeljivati oproste i od tih vremenitih kazni za grijehe. Ona to čini udjeljujući milosti iz tzv. duhovne riznice Crkve, po zaslugama Isusa Krista i općinstva svetih, pomažući na taj način kršćanima, ali i potičući ih na vršenje djela pobožnosti, pokore i ljubavi.

Pošaljite nam svoju najavu

Ime i prezime su obavezni

E-mail je obavezan

Opis najave je obavezan

Došlo je do greške. Molimo pokušajte ponovno.
Pošalji najavu