Budi dio naše mreže
Izbornik

Proštenišni tjedan i proštenje u Mrkoplju

12.09.2019. - 15.09.2019.

Tradicionalno, treću nedjelju u rujnu – 15. rujna – mnogobrojni vjernici hodočastit će u Mrkopalj u crkvu Blažene Djevice Marije Žalosne. Iz crtica iz povijesti iščitavamo da je 1789. g. u Mrkoplju izbila pošast kuge i pomor stoke. Narod se molio Gospi za pomoć i zavjetovao ako pošast kuge prestane da će sagraditi novu kapelicu. Pošast kuge naglo je prestala i sagrađena je nova kapelica. Nakon tog događaja u Mrkopalj su u sve većem broju počeli pristizati hodočasnici. Zbog te činjenice papa Grgur XVI. godine 1843. dodjeljuje potpuni oprost od predvečerja u subotu do zalaska sunca u nedjelju treće nedjelje u rujnu mjesecu. Uvjet su bili ispovijed i pričest. Zato se svake godine treće nedjelje rujna u Mrkoplju slavi Proštenje koje privlači sve veći broj hodočasnika.

Proštenišni tjedan započinje Biciklijadom mladih u nedjelju 8. rujna. U ponedjeljka 9.rujna u 10 sati u župnoj crkvi slavit će se misa za početak nove školske i vjeronaučne godine. U utorak 10. rujna od 8 do 14 sati je ispovijed bolesnika i starijih osoba u župi. U 17 sati počet će križni put na mrkopaljskoj kalvariji. U srijedu 11. rujna u 18.15 sati krenut će procesija kroz mjesto s najstarijim Gospinim kipom do župne crkve u kojoj će se u 18.30 sati slaviti misa s pjevanom Večernjom u čast Gospi Žalosnoj. Pjeva Zbor župe BDM Žalosne Mrkopalj.

Trodnevnicu od četvrtka 12. rujna do subote 14. rujna predvodi fra Ivan Dominik Iličić, OP. Mise će se slaviti u 18 sati. Drugi dan trodnevne duhovne priprave, u petak 13. rujna, je mogućnost za ispovijed za župljane Mrkoplja (ispovijedaju svećenici Delničkoga dekanata ).

Na proštenje u nedjelju 15. rujna mise su u 8 sati – predvodi župnik Mrkoplja Tadija Tomkić, u 9 sati misu predvodi župnik u Gerovu Ivan Troha. Svečanu misu u 11 sati predvodi umirovljeni porečki i pulski biskup Ivan Milovan, animira Zbor župe BDM Žalosne Mrkopalj, za orguljama David Fak. U 16 sati misu predvodi vlč. Mario Frlan; na misi Akademski zbor „Ivan Goran Kovačić” pjeva Hrvatsku misu don Šime Marovića; orguljaška pratnja prof. Hvalimira Bledšnajder, orguljašica zagrebačke katedrale, dirigent Lobel Filipić. Nakon mise zbor „Ivan Goran Kovačić” održat će prigodni koncert u svetištu BDM Žalosne.

Pošaljite nam svoju najavu

Ime i prezime su obavezni

E-mail je obavezan

Opis najave je obavezan

Došlo je do greške. Molimo pokušajte ponovno.
Pošalji najavu