Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava sv. Nikole u Starome Gradu na otoku Hvaru

05.12.2018. - 06.12.2018.

Blagdan sv. Nikole biskupa, zaštitnika putnika i pomoraca, svečano će biti proslavljen 5. i 6. prosinca u Starome Gradu na otoku Hvaru. Svečev blagdan u toj župi Hvarskoga dekanata obilježen je drevnom tradicijom, a obredi su vezani uz crkvu Sv. Nikole iz 14. stoljeća koja na oltaru Svetih mučenika čuva moći sv. Reparate koju tamošnji vjernici štuju već više od stotinu godina.
Na uočnicu blagdana, u srijedu 5. prosinca, jutarnja misa u župnoj crkvi bit će slavljena u 9 sati. U 16.30 sati bit će upaljen tzv. “ogonj sv. Nikole” u kojemu će se, prema tamošnjoj tradiciji, spaliti stari istrošeni brod. Obredno spaljivanje broda simbolizira žrtvu za spas svih pomoraca. Poslije spaljivanja broda u crkvi Sv. Nikole u 17 sati bit će pjevane litanije i život sv. Nikole biskupa. Nakon otpjevanoga himna i molitve tradicionalno će biti bacane jabuke sa crkvenoga kora, a u tomu tradicionalnom činu starograjana i starograjki posebno sudjeluju djeca u hvatanju jabuka.
Na blagdan zaštitnika djece i putnika, u četvrtak 6. prosinca, u crkvi Sv. Nikole u 10 sati bit će slavljena misa s blagoslovom jabuka. Svečana Večernja u čast svecu pjevat će se u 15 sati, a zatim će uslijediti procesija po gradu s kipom Sv. Nikole i svečana misa u svečevoj crkvi koju će u 16 sati predvoditi župnik Staroga Grada Marko Plančić.

Pošaljite nam svoju najavu

Ime i prezime su obavezni

E-mail je obavezan

Opis najave je obavezan

Došlo je do greške. Molimo pokušajte ponovno.
Pošalji najavu