Budi dio naše mreže
Izbornik

Novi broj Glasa Koncila

Zagreb (IKA)

Izišao je novi broj Glasa Koncila pripremljen za nedjelju 28. travnja, izvijestili su iz Uredništva.

Novi broj otvara se tekstom s „Vjeronaučne olimpijade“ kao socijalnoga nauka Crkve na djelu.

Približavanje izbora za Europski parlament i nedavno usvajanje rezolucije da se pravo na pobačaj uvrsti u Povelju Europske unije o temeljnim pravima povod su da se pozornost posveti procesu izmjene temeljnih ustrojbenih dokumenata Unije: Ugovora o Europskoj uniji i Ugovora o funkcioniranju Europske unije. O toj je temi Glas Koncila razgovarao s Jerzyjem Kwasniewskim, suosnivačem poljskoga instituta Ordo Iuris koji je nedavno iznio kritiku na spomenute promjene.

I sama prošavši teško iskustvo triju pobačaja, ovisnosti i beskućništva, zagovarateljica zaštite života Patricia Sandoval u središnjem intervjuu govori o susretu s Bogom i svojem svjedočenju koje je spasilo tisuće života. „Pokret za život ne spašava samo pojedince, nego čitave naraštaje. Vjerujem da je pobačaj općenito ukorijenjen u strahu“, neke su od izjava žene koja također govori o vlastitom proživljavanju poslijepobačajnoga sindroma. „Industrija pobačaja obično ne želi da žene i muškarci znaju za štetu koju pobačaj izaziva – mentalnu, emocionalnu, čak i fizičku. Nikada ne govore o poslijepobačajnom sindromu“, kaže sugovornica. A govori i o „pravoj prevenciji“, „kad uredimo svoj život prema vrlini čistoće i kad znamo kako vrjednovati majčinstvo“.

U mozaik žitelja Lipovljana, „zapadnih vrata“ Slavonije u koje putuje ovotjedna reportaža, uklapa se i zajednica od stotinjak aktivnih vjernika grkokatolika, potomaka Ukrajinaca koji su prije više od 130 godina u hrvatske krajeve došli iz nekadašnje Galicije i podnožja Karpata. Zajednicu Ukrajinaca grkokatolika u Lipovljanima pogađaju i demografske boljke, a onda i proces asimiliranja u većinsko rimokatoličko stanovništvo. Župa Bezgrješnoga začeća Presvete Bogorodice i Kulturno društvo Karpati okosnice su koje čuvaju identitet i vjeru lipovljanskih grkokatolika.

Uz blagdan bl. Ozane Kotorske u teološkom osvrtu se promišlja što neraspadnuto tijelo te prve hrvatske blaženice poručuje današnjemu čovjeku koji je s jedne strane zaokupljen svojim tijelom i promiče kult tijela. S druge strane to isto tijelo degradira na razinu trgovačke robe.

Autorica knjige Stvorene smo za nebo Tea Perović, majka četiriju djevojčica, svjedoči o iskustvu borbe sa zloćudnom bolešću, duhovnom ozdravljenju i majčinstvu. „Sada se svaki dan osjećam kao da sam došla s duhovne obnove“, poručila je sugovornica.

Uredništvo Maloga Koncila posjetilo je Osnovnu školu „Dominik Savio“ na zagrebačkoj Knežiji što je bila prilika za razgovor s ravnateljicom škole Danijelom Zrinski Brnušak. Otkrila je kako živi i djeluje radosno okružje škole u kojoj i učionica i igralište grade zajedništvo, a svaki dan započinje s „riječju za dobro jutro“.

Petstota obljetnica izlaska Machiavellijeve komedije Mandragole prigoda je za promišljanje što danas može poručiti filozof „cilja koji opravdava sredstvo“ o savjesti političara i politici kao prljavu poslu.

Ključne riječi:
Glas Koncila novi broj