Budi dio naše mreže
Izbornik

Stalna izložba crkvene umjetnosti obilježava Međunarodni dan muzeja

14.05.2024. - 18.05.2024.
Zadar

Međunarodni dan muzeja koji se svake godine obilježava 18. svibnja, 2024. će prigodnim programom obilježiti Stalna izložba crkvene umjetnosti u Zadru (SICU).

Međunarodni savjet muzeja (ICOM) ovogodišnjom temom Međunarodnog dana muzeja „Muzeji za edukaciju i istraživanje“ ističe značaj muzeja kao dinamičnih obrazovnih ustanova koje njeguju i potiču učenje, otkrivanje i razumijevanje. Važan cilj te kulturne manifestacije je valorizacija baštinskih ustanova, kao vrijednih uporišta razmjene znanja i edukativnih iskustava.

Program u SICU-u kao dinamična manifestacija uključuje suradnju s drugim muzejima i odgojno-obrazovnim ustanovama u Zadru. Program nudi stručni, znanstveni, edukativni i zabavni sadržaj.

U programu sudjeluju učenici osnovnoškolskog uzrasta koji će kroz edukativno-kreativnu radionicu „Škrinja sv. Šimuna“ saznati informacije o škrinji, te izraditi i oblikovati svoje suvenire s motivima koji se na njoj nalaze.

Učenici Škole primijenjene umjetnosti i dizajna u Zadru javnosti će se predstaviti u petak 17. svibnja u 18 sati izložbom „Kulturna baština kao inspiracija“. Istražujući vrijedne zlatarske predmete u SICU-u, učenici su praktičnom primjenom stečenih znanja i razvijanjem kreativnog mišljenja stvorili nove ideje koje su prezentirali kroz tekstil.

Program završava sudjelovanjem studenata Odjela za povijesti umjetnosti Sveučilišta u Zadru u ulozi predavača. Studenti će kroz svoja kratka predavanja približiti javnosti najvažnije srednjovjekovne umjetnine koje se čuvaju u SICU-u.

U programu sudjeluju: Katolička osnovna škola Ivo Mašina u Zadru (četvrti i peti razredi), Župa sv. Šimuna u Zadru, Arheološki muzej Zadar (Frane Šunić, Marijana Šušak, Anđela Buljubašić), Škola primijenjene umjetnosti i dizajna u Zadru (učenici drugih, trećih i četvrtih razreda, mentorstvo: Sandra Bačić, Marina Pedisić, Marija Mikuličin, Ana-Marija Juričev Modrinić), Sveučilište u Zadru (studenti druge godine preddiplomskog studija povijesti umjetnosti, mentorstvo: dr. sc. Đurđina Lakošeljac), Samostan Svete Marije u Zadru, Stalna izložba crkvene umjetnosti u Zadru (Ana Jordan Knežević).

Autor programa je dr. sc. Ana Jordan Knežević, kustosica SICU-a.

Pošaljite nam svoju najavu

Ime i prezime su obavezni

E-mail je obavezan

Opis najave je obavezan

Došlo je do greške. Molimo pokušajte ponovno.
Pošalji najavu