Budi dio naše mreže
Izbornik

Svetkovina zaštitnika Hvara i Hvarske biskupije, sv. Stjepana, pape i mučenika

01.10.2022. - 02.10.2022.
Hvar

Hvarski vjernici će u nedjelju 2. listopada molitvom i prigodnim obredima svečano proslaviti svetkovinu zaštitnika grada i biskupije sv. Stjepana, pape i mučenika, a građani će toga dana slaviti i Dan grada.

Na uočnicu svetkovine, u subotu 1. listopada, proslava sv. Stjepana I. bit će otvorena u 18.30 sati izlaganjem svečeva moćnika i pjevanjem svečane večernje koju će predvoditi hvarski biskup Ranko Vidović.

Na svetkovinu zaštitnika Hvarske biskupije, u nedjelju 2. listopada, središnje euharistijsko slavlje u 10 sati predvodit će dubrovački biskup Roko Glasnović u zajedništvu s biskupima Splitske metropolije.

Sveti Stjepan bio je Rimljanin. Izabran je za papu 12. svibnja 254., a preminuo je 2. kolovoza 257. Ubijen je u katakombama tijekom bogoslužja. Poznat je po zalaganju za načelo „unum baptisma“, odnosno za punovrijednost krštenja koje ne treba ponavljati u slučajevima kada se otpadnici od vjere ponovno vrate u krilo Crkve. Pokopan je u Kalistovim katakombama u glasovitoj „kripti papa“.

U hvarskoj katedrali čuva se njegova lubanja, koju je hvarskoj biskupiji poklonio papa Pio X., tada mletački patrijarh Giuseppe Sarto.

Pošaljite nam svoju najavu

Ime i prezime su obavezni

E-mail je obavezan

Opis najave je obavezan

Došlo je do greške. Molimo pokušajte ponovno.
Pošalji najavu