Budi dio naše mreže
Izbornik

Zadarski procesijski križ ponovno u procesiji

Zadar (IKA)

Zadarski procesijski križ ponovno će 5. svibnja, nakon više od šest stoljeća, proći u procesiji ulicama Zadra, najavila je Franjevačka provincija sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri.

Poslije mise u crkvi svetog Frane u 16 sati, uz moći prsta blaženog Jakova Zadranina, procesija će ići: Trgom svetog Frane, ulicom Zadarskog mira 1358., ulicom Božidara Petranovića, Bedemima zadarskih pobuna, ulicom obitelji Stratico, trgom Petra Zoranića, poljanom Šime Budinića, ulicom Elizabete Kotromanić, i Širokom ulicom, do katedrale.

Križ je kraljica Elizabeta Kotromanić darovala franjevcima u spomen na Zadarski mir, potpisan u sakristiji crkve svetog Frane 18. veljače 1358. između ugarsko-hrvatskog kralja Ludovika I. i mletačkog poslanstva. Tim sporazumom Mlečani su se odrekli „prava na Dalmaciju od polovice Kvarnera do područja Drača“ uključujući gradove Nin, Zadar, Skradin, Šibenik, Trogir, Split, Dubrovnik te otoke Osor, Cres, Krk, Rab, Pag, Brač, Hvar i Korčulu. Uz „zadarske svece“ na stražnjoj strani križa, na prednjoj strani predočeni su franjevački sveci: sv. Klara, sv. Ljudevit (IX.) kralj, sv. Elizabeta, sv. Franjo Asiški, sv. Antun Padovanski, sv. Ljudevit biskup Toulousa i sv. Nikola IV. papa (zadarski franjevac). S tim križem održavale su se godišnje procesije ulicama Zadra u spomen na Zadarski mir. Nakon što je 1409. Zadar ponovo potpao pod Veneciju, Mlečani su procesiju zabranili.

Križ je u noći između 26. i 27. travnja 1974. ukraden iz franjevačkog muzeja. Prošle godine ponovno je vraćen u prostoriju iz koje je otuđen.

Blaženi Jakov u djetinjoj dobi zasigurno je više puta sudjelovao u procesiji sa zadarskim križem. Ovaj put, nakon što je prošlo više od šest stoljeća, moći tog jedinog zadarskoga blaženika bit će u procesiji nošene iza istoga križa.