Budi dio naše mreže
Izbornik

Tjedan reformacije u Osijeku: Riječ i reformacija

23.10.2019. - 30.10.2019.
Osijek

Osijek, (IKA) – Tjedan reformacije organizira Visoko evanđeosko teološko učilište (VETU) u suradnji s EPC “Radosne vijesti” od 23. do 30. listopada. Svi događaji su u donjogradskoj sinagogi – crkvi “Radosne vijesti” (Cvjetkova 32) u popodnevnim satima.
Ovogodišnji Tjedan reformacije je u znaku “Riječi i reformacije” i nudi brojna događanja koja govore o Bibliji, te promoviraju različite kršćanske i društveno angažirane knjige, a kroz razna kulturna događanja naglasit će se važnost čitanja kao civilizacijskog dosega par excellence.
Osječki tjedan reformacije govori o važnosti ovog pokreta za Hrvatsku: reformacija je pokrenula opismenjavanje i obrazovanje, što je važno naglasiti u kontekst obrazovnih promjena koje zagovara hrvatsko društvo danas. “Luther je naime shvaćao da bez univerzalne pismenosti nema samostalnog čitanja i tumačenja Biblije. On je također prvi proklamirao važnost obrazovanja za oba spola. To nije bilo bez razloga: u samom središtu njegova učenja bio je poziv na povratak na izvore kršćanske vjere, Bibliju”, ističe dr. Peter Kuzmič, dekan VETU.
U sklopu Tjedna bit će predstavljeno sedam knjiga: „Kršćanski život: Doktrinski uvod“, S. B. Fergusona, „Jednostavno kršćanin“, T. Wrighta, mobilna aplikacija „Biblija 365“ (23. listopada u 18 sati); autori Svetlana Broz (Sarajevo, BiH) i Tomislav Jakić (Zagreb) zajedno s gostima, Gradimir Gojer, pisac i redatelj (Sarajevo) i Peter Kuzmič (Osijek) će govoriti o knjigama „Dobri ljudi u vremenima zla“ i „Nisu svi (bili) slijepi“ (26. listopada u 18 sati); o Bajsiću, Šagi-Buniću i Turčinoviću i zborniku uz 50. obljetnicu Kršćanske sadašnjosti govorit će Anton Šuljić i Krešimir Šimić (28. listopada u 18 sati); knjigu „Ezan“ Ivane Šojat predstavit će Ivana Rab Guljaš i Julijana Tešija (29. listopada u 18 sati), a zbornik „500. godina protestantizma: baština i odjeci u hrvatskom društvu“ predstavnici Centra za demokraciju i društvo Miko Tripalo i Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu (30. listopada u 16.30 sati).
Tjedan će ponuditi tri zanimljiva izlaganja o Bibliji: Goran Medved iz Biblijskog instituta Zagreb će govoriti o “Reformaciji kroz transformaciju” (23. listopada u 18 sati), dr. Peter Kuzmič, dekan VETU će održati reformacijsko bogoslužje (27. listopada u 10 sati), a dr. Greg Thellman će se osvrnuti na reformacijske tragove u Bibliji (30. listopada u 18 sati).
Program Tjedna uključuje i filmsku večer kada će biti prikazan film “Reformacija nekad i danas” (24. listopada u 18 sati), javno čitanje Svetoga pisma (25. listopada u 18 sati) te radionicu o “Reformacijskim ženama: Biblijski vremeplov” (26. listopada u 11 sati).
U sklopu Tjedna 26. listopada (11 sati, VETU/crvena učionica) održat će se jednodnevni teološki skup “Teologija i praksa Capetownskog iskaza o predanju u postmodernom društvu” u organizaciji Evanđeoskog teološkog društva u Hrvatskoj, BIZG i VETU Osijek.
“Prodajna izložba kršćanskih knjiga i nakladnika će biti otvorena radnim danima od 11 do 18 sati, te subotom od 11 do 13 sati. „Dođite u Donjogradskoj Sinagogi, bit će odličnih knjiga uz značajan popust!”, rekla je Julijana Tešija.

Pošaljite nam svoju najavu

Ime i prezime su obavezni

E-mail je obavezan

Opis najave je obavezan

Došlo je do greške. Molimo pokušajte ponovno.
Pošalji najavu