Budi dio naše mreže
Izbornik

Trodnevna priprava i Porcijunkula kod franjevaca na Sigetu

30.07.2021. - 02.08.2021.
Zagreb

U ponedjeljak 2. kolovoza u Franjevačkom samostanu i Župi Uzvišenja Svetoga Križa na Sigetu (Novi Zagreb) slavi se blagdan Blažene Djevice Marije od Anđela – Porcijunkula.

Proslavi blagdana prethodi trodnevna priprava od 30. srpnja do 1. kolovoza koju će predvoditi profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu fra Daniel Patafta. U petak, subotu i nedjelju u 18 sati bit će pobožnost Blaženoj Djevici Mariji – franjevačka krunica i litanije, nakon čega slijedi slavlje mise uz prigodnu propovijed.

Na sam blagdan Blažene Djevice Marije Anđeoske, 2. kolovoza, mise će biti slavljene po blagdanskom rasporedu: u 7, 10 i 18:30. Večernju misu predslavit će vikar Samostana sv. Franje na Kaptolu fra Zdravko Lazić.

Trodnevna priprava za blagdan Blažene Djevice Marije Anđeoske zajednička je proslava franjevačkih bratstava iz samostana na Sigetu i Kaptolu, koji je u zagrebačkom potresu teško oštećen, tako da vjernike koji su godinama redovito pohodili, sada oštećenu crkvu sv. Franje na Kaptolu, fratri pozivaju da u franjevačkom zajedništvu proslave blagdan u crkvi Uzvišenja Svetoga Križa na Sigetu.

Kod svih misa svećenici će biti na raspolaganu za ispovijed, a na kraju svake mise, na sam blagdan, izmolit će se porcijunkulski potpuni oprost.

Porcijunkulski oprost može se dobiti u svim franjevačkim crkvama od nedjelje u podne, pa do ponedjeljka u ponoć. Za to je potrebno pohoditi crkvu i u njoj izmoliti Očenaš i Vjerovanje, pristupiti sakramentu pomirenja, pričestiti se te izmoliti molitvu na nakanu Svetoga Oca. Ispovijediti se može i nekoliko dana prije primanja Oprosta, koji se može dobiti samo jedanput.

Iznimnu povlasticu potpunog oprosta uz blagdan Blažene Djevice Marije od Anđela primio je sv. Franjo Asiški od pape Honorija III. 1216. godine. Glavni poticaj za traženje oprosta bila je velika čovjekoljubivost sv. Franje Asiškog koju je očitovao u rečenici: „Braćo moja, želim vas sve poslati u raj!“

Pošaljite nam svoju najavu

Ime i prezime su obavezni

E-mail je obavezan

Opis najave je obavezan

Došlo je do greške. Molimo pokušajte ponovno.
Pošalji najavu