Budi dio naše mreže
Izbornik

Udruga „U ime obitelji“ organizira Okrugli stol u Hrvatskom saboru

10.07.2024. 10:00
Zagreb

Povodom predstavljanja Izvješća o kršenju prava na slobodu vjeroispovijesti muškaraca okupljenih u javnoj molitvi krunice u 2023. godini udruga „U ime obitelji“ i saborski zastupnik dr. sc. Igor Peternel organiziraju Okrugli stol koji će se održati u srijedu, 10. srpnja 2024., s početkom u 10 sati, u dvorani „Ivan Mažuranić“ u Hrvatskom saboru.

Izvješće smo izradili na temelju višegodišnjeg praćenja kršenja prava na slobodu vjeroispovijesti katolika u Republici Hrvatskoj. Nastanak ovog izvješća potaknut je javnim napadima i prosvjedima usmjerenima protiv muškaraca koji, okupljeni oko molitvenog i duhovnog pokreta Muževni budite, svake prve subote u mjesecu, počevši s listopadom 2022., mole krunicu na trgovima hrvatskih gradova. Izvješće evidentira i analizira slučajeve u kojima su moliteljima krunice prekršena ljudska prava – pravo na slobodu vjeroispovijesti, pravo na slobodu javnog prakticiranja vjere, pravo na slobodu govora i pravo na slobodu okupljanja koja su zajamčena Općom deklaracijom o ljudskim pravima, Europskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda i Ustavom Republike Hrvatske“, poručili su iz udruge.

„U sklopu ovog izvješća javnosti će prvi put biti predstavljena nova metodologija praćenja napada na katolike koju smo razvili i kreirali prema hrvatskom zakonodavnom okviru. Napadi na muškarce okupljene u javnoj molitvi krunice podijeljeni su u šest kategorija počevši od predrasuda ili stereotipa i neargumentiranih optužbi, preko potencijalnih kaznenih djela neistina ili kleveta, do kaznenih djela diskriminacije, javnog poticanja na nasilje i mržnju te zločina iz mržnje radi vjeroispovijesti“, pojasnili su.

Pozivaju sve zainteresirane da zbog ograničenog broja mjesta u dvorani „Ivan Mažuranić“ svoje sudjelovanje potvrde najkasnije do 8. srpnja u 10 sati na broj telefona 095 5059 352 ili na mail jakov.blagojevic@uimeobitelji.net.

Pošaljite nam svoju najavu

Ime i prezime su obavezni

E-mail je obavezan

Opis najave je obavezan

Došlo je do greške. Molimo pokušajte ponovno.
Pošalji najavu