Budi dio naše mreže
Izbornik

Virtualna izložba: Od Božića do Božića – Pučka pobožnost Hrvata u Bosni i Hercegovini

23.12.2020. - 15.01.2021.
Zagreb/Dubrovnik/Tomislavgrad

ZAGREB/DUBROVNIK/TOMISLAVGRAD (IKA) – U srijedu 23. prosinca u 15 sati na mrežnim stranicama Hrvatske matice iseljenika (www.matis.hr)  bit će postavljena i predstavljena virtualna izložba „Od Božića do Božića – Pučka pobožnost Hrvata u Bosni i Hercegovini“ autora etnologa dr.sc. karmeličanina o. Zvonka Martića.

Otac Martić voditelj je Etnografske zbirke Samostana i duhovnog centra „Karmel sv. Ilije“ na Buškom jezeru u okolcii Tomislavgrada, autor je niza izložbi i predavanja, te koautor izvrsno opremljene monografije „Vila bana zvala priko Vrana – Tradicijska odjeća, pjesme i plesovi Hrvata u Bosni i Hercegovini u 21. stoljeću“ .

Izložba predstavlja nematerijalne kulturne aspekte kulture i pučke tradicije koji slijede liturgijski kalendar. Običaji božićnog i korizmeno-uskrsnog ciklusa ali i dana kroz godinu prikazani su kroz vrsne fotografije Jasmina Fazlagića u kojima se očituje transcedencija duha naroda u  njegovoj obuzetosti svetim i svečanim.

Kustos izložbe, urednik i autor predogvora je etnolog Ivica Kipre, a organizator Hrvatska matica iseljenika – podružnica Dubrovnik. Izložba ostaje otvorena do 15. siječnja 2021. godine i moći se se pogledati na gore navedenim mrežnim stranicama. Izložba je dvojezična, na hrvatskom i engleskom i prati je dvojezični katalog.

Pošaljite nam svoju najavu

Ime i prezime su obavezni

E-mail je obavezan

Opis najave je obavezan

Došlo je do greške. Molimo pokušajte ponovno.
Pošalji najavu