Budi dio naše mreže
Izbornik

„Vukovar – mjesto posebnog pijeteta“ - program obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.

17.11.2019. - 20.11.2019.

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. obilježit će se i ove godine nizom događanja pod sloganom „Vukovar – mjesto posebnog pijeteta“, prenosi HINA. Znanstveni simpozij „Vukovarska bolnica 1991. – dr. Juraj Njavro“, održat će se 17. studenoga. U večernjim satima istoga dana upriličit će se „Večer pijeteta i sjećanja na žrtvu Vukovara“ te upaliti svijeće u Općoj županijskoj bolnici Vukovar i bolnici hrvatskih veterana.

Molitvu za žrtve srpske agresije predvodit će u večernjim satima mladi Vukovarci.

Središnje obilježavanje počinje 18. studenoga, kada će u jutarnjim satima djeca vukovarskih osnovnih škola upaliti svijeće duž Križnog puta od Opće županijske bolnice Vukovar i bolnice hrvatskih veterana do Memorijalnoga groblja žrtava iz Domovinskog rata.

Prigodni program pod nazivom „Vukovar – mjesto posebnog pijeteta“ započinje u 10 sati. Tada će početi Križni put te krenuti Kolona sjećanja.

Kod Spomen obilježja na Memorijalnom groblju mons. Ratko Perić, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski, predvodit će molitvu za žrtve Domovinskog rata grada Vukovara. Zatim će vijence kod Spomen-obilježja položiti predsjednica Republike Hrvatske te izaslanstva Hrvatskog sabora i Vlade, a potom i predstavnici vukovarskih branitelja te predstavnici Vukovarsko-srijemske županije i grada Vukovara.

Misu za sve žrtve Domovinskog rata predvodit će biskup Perić u 13 sati na Memorijalnom groblju. Svjetiljke za sve ubijene i nestale hrvatske branitelje Vukovara bit će puštene u 17 sati niz Dunav.

Tradicionalno, u 18 sati pod geslom „I u mom gradu Vukovar svijetli“ u svim gradovima Hrvatske bit će upaljene svijeće. U 18 sati i 11 minuta oglasit će se diljem Domovine crkvena zvona u znak sjećanja na žrtvu Vukovara i na sve žrtve Domovinskoga rata. Inicijativa je to na koju su i ove godine pozvali biskupi sa svoga 59. zasjedanja Hrvatske biskupske konferencije.

U utorak 19, studenoga obilježava se „Žrtva Borova naselja za domovinu“. Učenici će također u jutarnjim satima upaliti svijeće duž Križnoga puta od Borovo-commerca do crkve Gospe Fatimske u Borovu naselju.

Nakon prigodnog programa u Borovo-commercu krenut će Kolona sjećanja duž Ulice Blage Zadre i Trpinjske ceste, do crkve Gospe Fatimske gdje će biti služena misa za žrtve Borovog naselja. Na obali Dunava odat će se počast ubijenim braniteljima i civilima, kao i kod Spomen obilježja na Farmi „Lovas“ i na kraju kod Spomen-obilježja nestalima u Domovinskom ratu u Borovu naselju u Sportskoj ulici.

U Gradskoj knjižnici u 18 sati održat će se 15. novinarsko-književnički susret u spomen na novinara Hrvatskog radija Vukovar Sinišu Glavaševića, pod nazivom „Grad – to ste vi“.

Sutradan, 20. studenoga, program se nastavlja u 9.30 sati kod skladišta „Veleprometa“, mjestu koncentracijskoga logora, kroz koji je prošlo više tisuća Vukovaraca. Tamo će biti služena i misa za žrtve srpskih koncentracijskih logora.

U organizaciji Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata u 10.15 sati s Memorijalnoga groblja žrtava iz Domovinskog rata počinje mimohod do Spomen-obilježja masovne grobnice na Ovčari pod nazivom „Vi ste naš ponos – mi smo vaša snaga“.

U 13 sati će se održati prigodni program „Ovčara – vječna rana“. U crkvi Sv. Filipa i Jakova u 17 sati bit će služena misa za sve žrtve s Ovčare. Time završava ovogodišnji program obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara. Među tisućama hodočasnika koji će se i ove godine doći pokloniti žrtvi Vukovara bit će i hodočasnici iz Đakovačko-osječke nadbiskupije koji već 20. godinu zaredom sudjeluju u koloni sjećanja.

Iz Kolone sjećanja će se javljati i novinar Hrvatskoga katoličkog radija, a program HKR-a bit će velikim dijelom posvećen upravo sjećanju na žrtvu Vukovara i svih žrtava srpske agresije.

Pošaljite nam svoju najavu

Ime i prezime su obavezni

E-mail je obavezan

Opis najave je obavezan

Došlo je do greške. Molimo pokušajte ponovno.
Pošalji najavu