Budi dio naše mreže
Izbornik

XX. molitveni dan za Domovinu na Bobovcu i XVIII. hodočašće Oružanih i redarstvenih snaga BiH

23.10.2021. 09:30
Bobovac

U skladu s 20-godišnjom tradicijom u subotu koja je najbliža nadnevku smrti kraljice Katarine Kosače Kotromanić, ove godine 23. listopada, bit će upriličen Molitveni dan za domovinu na Bobovcu.

Osim vjernika Vrhbosanske nadbiskupije sudjelovat će i pripadnici Ministarstva obrane i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine predvođeni Vojnim ordinarijatom. Njima će se pridružiti i policijske strukture svih razina.

Kao i prethodnih godina hodočasnici će se okupiti kod rijeke Bukovice podno Bobovca odakle će u procesiji moleći krunicu krenuti prema Kraljevskom gradu.

Program Molitvenog dana: U 9.30 sati – okupljanje kod rijeke Bukovice podno Bobovca; u 9.45 sati – polazak u procesiji i molitvi prema Bobovcu; u 11 sati – euharistijsko slavlje te u 12.30 sati – ručak za sve nazočne.

Molitveni pohod Bobovcu pokrenuo je vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić u znak sjećanja na dan smrti bosanske kraljice Katarine Kosača 25. listopada 1478. s ciljem ujedinjenja u molitvi za osobne potrebe, za vlastiti narod i domovinu Bosnu i Hercegovinu ali i za sve ljude i narode koji u njoj žive. U listopadu 2002. godine kardinal Puljić je uputio dopis župnim uredima i crkvenim institucijama u kojem, između ostalog, ističe: „Nekoliko zadnjih godina na obljetnicu smrti bosanske kraljice Katarine Kotromanić-Kosača redovito sam slavio Svetu misu na njezinu grobu u Rimu. Posavjetovavši se sa svojim suradnicima, odlučio sam da ubuduće na obljetnicu smrti kraljice Katarine molimo za ovu zemlju – našu Domovinu u svim crkvama, a posebno ćemo to činiti na Bobovcu. U tom duhu određujem da dana 25. listopada u svim župnim zajednicama bude uzet obrazac Mise za Domovinu“. Kardinal Puljić pozvavao je svećenike, redovnike, redovnice i ostale vjernike da dođu na Bobovac te mole za domovinu Bosnu i Hercegovinu. Također je zamolio sve predstavnike vlasti i medija da se tom činu ne daje nikakva politička konotacija, ističući kako želi da to bude isključivo vjernička molitva.

Pošaljite nam svoju najavu

Ime i prezime su obavezni

E-mail je obavezan

Opis najave je obavezan

Došlo je do greške. Molimo pokušajte ponovno.
Pošalji najavu