Budi dio naše mreže
Izbornik

20 godina rada karitativno-volonterske skupine „Spajalica“

Kutina (IKA)

Karitativno-volonterska skupina „Spajalica“ iz Kutine obilježila je u srijedu 5. prosinca 20 godina djelovanja, u povodu Međunarodnog dana volontera, uz prigodni program u školskoj knjižnici.

Uzvanici su, prije početka programa, mogli pogledati izložbu u prizemlju Škole na kojoj je prikazan dugogodišnji rad i uspjeh „Spajalice“. Pjevači i svirači školskog zbora otvorili su program hrvatskom himnom, zatim je ravnatelj Saša Sambolek svim uzvanicima poželio dobrodošlicu. Uslijedile su dvije himne Oborova čiji je autor profesor Branko Odobašić.

Voditeljice programa, učenice Matea, Natalija i Klara objasnile su kako je sve počelo na poticaj triju učenica – Ivane Tutić, Lidije Cerovec i Sanje Nebojan koje su se obratile bivšoj vjeroučiteljici Gordani Barudžiji. Vjeroučiteljica je uključila i druge profesore Vlastu i Branka Odobašića, Mariju Brajdić Josipović, Damira Petravića i Zlatka Terzića. Godine 1998. došlo je i do prvih susreta sa štićenicima Centra za radnu terapiju i rehabilitaciju „sv. Vinko Paulski“. Prvo su učenici SŠ Tina Ujevića išli u Oborovo, zatim su štićenici iz Oborova dolazili u Kutinu. Članovi „Spajalice“ volontirali su i u Domu za starije i nemoćne „Zlatne godine“ u Kutini te u Neuropsihijatrijskoj bolnici „dr. Ivan Barbot“ u Popovači.

Danas „Spajalica“ surađuje s Centrom za radnu terapiju i rehabilitaciju „sv. Vinko Paulski“ u Oborovu i župnim Caritasom, posjećuje Dom za starije i nemoćne „Eol“ te razred s posebnim potrebama u OŠ Zvonimira Franka. „Spajalica“ je sudjelovala u projektimaVolontiram lokalno, djelujem globalno, Ljudi za ljude, Svi različiti – svi jednaki te osvojila nagradu „Otisak srca“.

Program je popraćen prezentacijom s fotografijama te pričama o emotivnim iskustvima bivših članica „Spajalice“ – Ane Marije Brajdić koja je uzvanicima snimila videoporuku i Ane Došen koja je napisala pismo. Vrlo su emotivne i inspirativne govore održali mnogi uzvanici: štićenica iz Oborova Ružica, voditeljica Centra u Oborovu Sanda Sokolovska, viša savjetnica za vjeronauk Gordana Barudžija, nekadašnja suradnica i volonterka Renata Vlahek, predstojnica Katehetskog ureda Sisačke biskupije s. Smilja Čirko te bivši članovi „Spajalice“ Marija Krakan i Ante Rastovac. Uzvanicima se prigodnim govorom obratio i kutinski gradonačelnik Zlatko Babić.

Današnje članice „Spajalice“ su profesorice Vesna Jakovljević, Marija Brajdić Josipović, Lukrecija Špoljar, Daliborka Solenički, Jelena Bartulović, Slađana Županc te pedagoginja Ivana Kovačić.
„Spajalica“ je u ovih 20 godina spojila mnoga srca, a iskustvo, zahvalnost, snažne emocije i nova prijateljstva najvrednije su nagrade svim volonterima koji su dio ove priče.

Ključne riječi:
Kutina Spajalica volontiranje