Budi dio naše mreže
Izbornik

20. obljetnica smrti o. Ruperta Rozmarića

Slavonski Brod (IKA )

Slavonski Brod, (IKA) – U povodu 20. obljetnice smrti o. Ruperta Rozmarića misu zadušnicu u bolničkoj kapelici Sv. Ivana Nepomuka u Slavonskom Brodu uz domaćeg gvardijana fra Sebastijana Golenića predvodio je u srijedu 19. prosinca o. Božidar Nagy.
Govoreći o životu i djelu toga revnog svećenika franjevačke Provincije sv. Ćirila i Metoda, Golenić i Nagy istaknuli su kako je poput sv Franje izgarao za Krista, bio neumoran svjedok vjere, a njegov poseban apostolat bili su bolesnici koje je tješio, dijelio im sakramente po kućama, a domišljato je dolazio do njih i u bolnicu, kada se to u doba komunizma nije smjelo. Tako je boraveći u dva navrata na službi u Slavonskom Brodu razvio skrb i brigu za bolesnike te je godišnje znao pohoditi i do četrnaest tisuća bolesnika, uredno ih bilježio, što nikome prije niti poslije nije uspjelo. Sve je to stigao na svom starom biciklu, a svjedočenja o njemu sabrana su u knjizi “Život za Boga i duše”, koju je 2009. priredio o. Božidar Nagy, a koja je rezultat simpozija o tom franjevcu održanom godine 2006. o 15. obljetnici njegove smrti. Nagy je istaknuo kako je zahvaljujući djelovanju o. Ruperta, a na prijedlog domaćih franjevaca, uprava brodske bolnice godine 1991. dala jednu sobu na korištenje za pastoral s bolesnicima te je to u biti bila i prva bolnička kapelica u Hrvatskoj, a poslije je u sklopu bolnice sagrađena sadašnja kapela Sv. Ivana Nepomuka. Na kraju mise Nagy je blagoslovio u toj kapelici postavljenu sliku o. Ruperta koju su darovali njegovi štovatelji iz Zagreba. Oni su također tiskali sličicu s molitvom za milost po njegovu zagovoru.
“Naša je obveza i dužnost čuvati spomen i zahvaljivati Gospodinu za toga revnog svećenika, koji je ovaj grad svojim djelima i svjedočanstvom uistinu zadužio”, zaključio je Nagy te preporučio vjernicima da mole da ih o. Rupert zagovara kod Gospodina. Posvjedočio je i neka svoja iskustva kada je kao ministrant tri godine bio u blizini o. Ruperta, kojega je već tada doživljavao kao sveta svećenika prožeta Bogom.
O. Rupert Rozmarić rođen je 1921. u Štrigovi (Međimurje). Službovao je u mnogim mjestima po sjevernoj Hrvatskoj, a najviše u Slavonskom Brodu i Kloštru Ivaniću. Bio je sveta života, zauzeti vjeroučitelj, propovjednik, pučki misionar, ispovjednik i veliki apostol bolesnika. Umro je u Zagrebu godine 1991.