Budi dio naše mreže
Izbornik

22 godine i 1100. emisija Sacro ritam

Zagreb (IKA)

U programu Hrvatskoga katoličkog radija u četvrtak, 2. srpnja proslavljena je dvostruka obljetnica emisije Sacro ritam - 22 godine emitiranja i njezino 1100. izdanje.

Sacro ritam je svoj radijski put započeo 26. lipnja 1998. godine na Hrvatskome katoličkom radiju. Realizirala ju je ekipa u sastavu: Tomislav Meštrović – voditelj, Mario Kurtović – tonski realizator te autor i urednik Slavko Nedić. Rezervna voditeljica od samih početaka bila je Tanja Maleš tada Popec koja nakon dvije godine postaje i stalna voditeljica emisije. Posljednjih 15-ak godine voditeljski mikrofon preuzeo je sam urednik Slavko Nedić. A u međuvremenu zbog bolesti urednika već pripremljene emisije su vodili: Damir Kopriva tri puta, Maja Nedić i Filip Ećimović dva puta te jednom Galina Popović.

U ove 22 godine Sacro ritam je potaknuo mnoštvo inicijativa od kojih svakako treba spomenuti: Advent u novom ruhu, Cro sacro Maksimir, Naša Misa, Popularni Porin, Cro sacro etiketa, Korizma u novom ruhu te pokretanje sestrinske emisije „Kristonalitet“ na DMC televiziji.

Zanimljivo je spomenuti da je u emisiji Sacro ritam održan prvi bilokacijski intervju u povijesti hrvatskog radijskog novinarstva. Naime 9. ožujka 2006. godine voditelj emisije Slavko Nedić iz studija HKR-a razgovarao je sa Slavkom Nedićem i Davorom Terzićem koji su se nalazi u Klovićevim dvorima na promociji Davorovog albuma Put povratka.

Sacro ritam je jedna od najdugovječnijih emisija Hrvatskog katoličkog radija. Njezinu kvalitetu prepoznali su ne samo sudionici i stvaratelji hrvatske glazbeno-duhovne scene nego i radijska, novinarska i glazbena struka. Tako je emisija Sacro ritam za svoj 18. rođendan (2016. godine) dobila priznanje „Mega Muzika Arwards by Fender“ za ukupni doprinos hrvatskoj duhovnoj glazbi. Dvije godine kasnije i priznanje Hrvatskog društva katoličkih novinara za isti doprinos te iste godine nagradu „Brončani mikrofon“ koji je emisiji dodijelio HURIN (Hrvatska udruga radijskih nakladnika) za radijski doprinos u 2018. godini.

Ključne riječi:
Sacro ritam