Budi dio naše mreže
Izbornik

25. obljetnica smrti o. Ruperta Rozmarića

Zagreb (IKA )

Zagreb, (IKA) – U franjevačkoj crkvi na zagrebačkom Kaptolu služena je 5. prosinca svečana misa zadušnica u povodu 25. obljetnice smrti o. Ruperta Rozmarića, velikog apostola bolesnika u Hrvatskoj. Član Franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda umro je u Zagrebu, u franjevačkom samostanu na Kaptolu, 5. prosinca 1991., u 70. godini života, a pokopan je na Mirogoju. Pripadao je skupini revnih i uzornih svećenika redovnika koji su živjeli samo za Boga i duše. Osim redovnih vjernika, na misi koju je predvodio o. Božidar Nagy, nekadašnji vjeroučenik o. Ruperta, u koncelebraciji s franjevcima, sudjelovala je rodbina o. Ruperta iz Zagreba, Varaždina i Siska, te njegovi poznanici i prijatelji. Nakon mise pročitana je pjesma u spomen o. Ruperta koju je napisao prof. Josip Prudeus, također nekadašnji vjeroučenik o. Ruperta iz Slavonskoga Broda, i koja je dobila veliki pljesak okupljenih. Kod oltara tijekom mise bila je izložena prva umjetnička slika o. Ruperta (ulje na platnu), koju je za 25. obljetnicu njegove smrti izradio akademski slikar Anto Mamuša iz Novoga Travnika.
O. Rupert rođen je u Štrigovi u Međimurju 1921. g. U franjevački red ušao je 1939. a za svećenika je bio zaređen 1947. Svoju je službu obnašao po raznim mjestima u sjevernoj Hrvatskoj: Čakovec, Klanjec, Krapina, Cernik, Vukovar, Kloštar Ivanić, no najduže je službovao u Slavonskom Brodu. Privlačio je pozornost i onih koji su bili daleko od Crkve, a svi ga se sjećaju s ljubavlju, divljenjem i poštovanjem, u prvom redu zbog njegove duboke vjere u realnost nadnaravnog svijeta. Iz te čvrste i duboke vjere proizlazilo je sve ostalo što je govorio, činio i svjedočio: iskrena pobožnost, revnost kojom je širio štovanje Srca Isusova i euharstije, pobožnost prema Majci Božjoj, rad s ministrantima, i kao vjeroučitelj s mladima. Najpoznatije je pak bilo njegovo dušobrižništvo bolesnika kojima je donosio utjehu i okrepu kršćanske vjere u trenucima patnje, križa i odlaska s ovoga svijeta. Vjesnik biskupije Đakovačke i Srijemske br. 5 od 2002. g., donosi dokumentirane i zadivljujuće brojke kako je o. Rupert godišnje običavao učiniti i do 13.000 posjeta bolesnicima. To nisu bili obični pohodi, svakoga je bolesnika o. Rupert nastojao najprije pomiriti s Bogom u sakramentu ispovijedi.
O o. Rupertu objavljena je 2009. g. i opširna biografija pod naslovom „Život za Boga i duše.” koja se može naći i na mrežnoj stranici www.putksuncu.hr.

.