Budi dio naše mreže
Izbornik

25. obljetnica stradanja hrvatskih branitelja kod Bosanskoga Grahova

Zagreb (IKA)

U Bosanskom Grahovu je 13. kolovoza „Danom sjećanja“ komemorirana 25. obljetnica pogibije hrvatskih branitelja u strahovitoj bitci koja se na grahovskom području vodila od 13. do 15. kolovoza 1995. protiv srpskih snaga.

Ta se komemoracija od 1996. g. održava u Bosanskom Grahovu u znak sjećanja na 23 hrvatska vojnika stradala u toj borbi ali i na više od 60 branitelja koji su dali svoje živote u oslobodilačkim akcijama HV i HVO 1994. i 1995. godine na području Bosanskoga Grahova (Zima 94, Skok 1, Skok 2, Ljeto 95 i Oluja).

Misu u župnoj crkvi Sv. Ilije proroka u Bosanskom Grahovu (Obljaju) predvodio je domaći drvarsko-grahovski župnik don Davor Klečina. Zbog pogoršane epidemiološke situacije u BiH uzrokovane koronavirusom, ove je godine izostao organizirani dolazak autobusima iz Republike Hrvatske rodbine poginulih i njihovih suboraca, pa su na komemoraciji sudjelovala samo izaslanstva udruga proisteklih iz domovinskog rata (Udruga veterana i prijatelja 141. brigade HV Split-Kaštela, Udruga veterana 7. gardijske brigade HV „Pume“, Udruga veterana OMB 113. šibenske brigade te Koordinacija udruga HVO proisteklih iz domovinskog rata Hercegbosanske županije).

Na početku mise župnik Klečina pročitao je imena svih 23 branitelja koji su poginuli u bitci kod Grahova u tri kolovoška dana 1995., a u propovijedi je pozvao na „kulturu sjećanja“ na sve žrtve obrambenog rata. Također je kao zanimljivost istaknuo činjenicu da je, nakon početnih velikih gubitaka hrvatske strane i prividne nadmoći neprijatelja, pobjeda u toj teškoj bitci izvojevana na blagdan Velike Gospe, te podsjetio na neka osobna svjedočanstva vjere branitelja u toj bitci i njihovo utjecanje Blaženoj Djevici Mariji.

Ove je godine prvi put na komemoraciji u Bosanskom Grahovu sudjelovalo i Ministarstvo branitelja u Vladi RH po svom izaslaniku državnom tajniku Ivanu Vukiću. Prvi put je nazočilo i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Vlade RH koje je zastupala Valentina Šarčević kao i Središnji državni ured za Hrvate izvan RH u osobi Žane Ćorić. Na komemoraciji su nazočili i Dragan Konta iz Uprave za pitanje branitelja HNS BIH kao i ministar unutranjih poslova HBŽ Darinko Mihaljević. Vojne strukture iz BiH predstavljali su pukovnik Dario Tucaković iz 1. Pješačke pukovnije hrvatske komponente OS BiH, te ostali časnici hrvatske komponente OS BIH.

Nakon mise komemoracija je nastavljena pred spomen-križem u središtu Bosanskoga Grahova gdje su položeni vijenci i upaljene svijeće, uz nazočnost počasnog voda OS BIH i sviranje počasne trube, a potom je župnik Klečina izmolio opijelo za sve poginule. Organizator i ovogodišnjeg Dana sjećanja u Bosanskom Grahovu bile su dvije domaće udruge – Udruga za očuvanje kulturne i povijesne baštine „Don Juraj Gospodnetić“ i Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO-a Herceg Bosne, Podružnica Bosansko Grahovo.

Po svršetku komemoracije svi su posjetili gradilište novog spomen-obilježja u dvorištu župne crkve u Obljaju na kojem će biti ispisana imena svih hrvatskih branitelja poginulih u domovinskom ratu na području Bosanskoga Grahova kao i imena svih žrtava Hrvata katolika u II. svjetskom ratu iz župe Bosansko Grahovo. Početna sredstva za izgradnju spomenika osigurala je Splitsko-dalmatinska županija, a državni tajnik Ivan Vukić obećao je financijsku pomoć i hrvatskog Ministarstva branitelja.

Veteran 141. brigade HV Jakša Bulić iz Splita i ove godine, po treći put, vozio 170 km dug biciklistički maraton od Labina Dalmatinskog do Bosanskoga Grahova, u znak sjećanja na ratni put svoje brigade iz kolovoza 1995. i u čast 23 poginula branitelja u bitci kod Bosanskoga Grahova od 13. do 15. kolovoza 1995. S njim je ove godine prvi put hodočastila u Grahovo i skupina mladića članova Kluba djece hrvatskih branitelja 4. gard. brigade.