Budi dio naše mreže
Izbornik

30 svečanih plotuna i Velika smjena straže povodom Dana državnosti

Zagreb (IKA)

Ispaljivanjem 30 svečanih plotuna s Medvedgrada i preletom borbenih aviona MiG-21 iznad centra Zagreba točno u podne u subotu, 30. svibnja započela je svečanost obilježavanja Dana državnosti Republike Hrvatske, priopćila je Samostalna služba za odnose sa javnošću i izdavaštvo Ministarstva obrane Republike Hrvatske.

Svečanosti na Markovu trgu nazočili su predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, državni tajnik Ministarstva obrane Tomislav Ivić sa suradnicima, ministri u hrvatskoj Vladi, saborski zastupnici, predstavnici Hrvatske vojske i drugi visoki uzvanici te brojni okupljeni građani.

Već tradicionalno, u nazočnosti najvišeg državnog i vojnog vrha na Trgu svetog Marka održana je Velika smjena straže u izvedbi Počasno-zaštitne bojne Oružanih snaga Republike Hrvatske. Pucanj topa s kule Lotrščak označio je početak ceremonije Velike smjene straže. Ona je prvi puta izvedena 30. svibnja 1991. godine i redovno se izvodila do 1. listopada 2000. godine.

Naime, nakon sedamnaestogodišnje stanke, ta tradicija vratila se na Trg sv. Marka gdje će se točno u podne izvoditi svake subote, blagdanima i praznicima, u periodu od 30. svibnja do 8. listopada. U ceremoniji Velike smjene straže sudjeluju tri časnika i 26 vojnika, a ceremoniju prate dva trubača i tri bubnjara.

Svečana ceremonija Velike smjene straže u izvedbi Počasno-zaštitne bojne Oružanih snaga Republike Hrvatske. Foto: MORH/ J. Kopi

Smjenu straže povodom Dana državnosti na Markovu trgu izvela je i Počasna satnija Kravat Pukovnije.

U ovoj prigodi, emitirana je i video poruka pripadnica i pripadnika Hrvatske vojske koji su svim hrvatskim građanima čestitali Dan državnosti.

Svečanost je svojim nastupom uveličala Klapa Hrvatske ratne mornarice „Sv. Juraj“, Orkestar Hrvatske vojske te Radojka Šverko koja je izvela hrvatsku himnu.

Povodom Dana državnosti na sveučilišnoj livadi kraj fontana s početkom u 17 sati održat će se koncert Jazz orkestra Hrvatske vojske.