Budi dio naše mreže
Izbornik

Preminuo časni brat Ivan Pavin, DI

Split (IKA)

U petak 4. prosinca preminuo je isusovac časni brat Ivan Pavin, u 81. godini života i 66. godini redovništva.

Brat Ivan Pavin rođen je 22. lipnja 1940. u Podravskoj Moslavini, u obitelji pok. Ivana i Roze i njihovih desetero djece, pet sestara i petorica braće, među kojima je bio također isusovac pok. o. Slavko Pavin. Ivan je u Družbu Isusovu stupio kao redovnik – časni brat već s 15 godina, potaknut redovitim čitanjem Glasnika Srca Isusova. Zvanje je osjetio još kao dječak, ali ne za svećenika, nego baš za redovnika koji će služiti Bogu skriven od pozornica svijeta. Kako je kazao, nikad za to nije zažalio. Primljen je ubrzo u isusovački novicijat, usprkos mladoj dobi, 23. rujna 1955.

Prva služba bila mu je u Splitu, gdje je pet godina bio sakristan i vrtlar, te dvije godine u Opatiji. Nakon odsluženog vojnog roka bio je 15 godina sakristan bazilike Srca Isusova u Zagrebu, od 1963. do 1981. Tada odlazi u Rim, u isusovačku Generalnu kuriju, gdje je ostao do 2014. Najprije je pet godina bio tajnik asistenta za istočnu Europu, 15 godina pomoćnik ministra zajednice, pa 13 godina sakristan i rušničar. Bili su to zahtjevni poslovi, u isusovačkoj zajednici koja je normalno imala oko 70 članova, a u vrijeme generalnih kongregacija do 220. U početku mu je bilo teško dok nije svladao talijanski jezik, a zatim su njegov rad obilježile milosti blizine rimskih svetaca i Petrovih nasljednika papa. Bio je na pozornici svijeta, ali u skrivenoj službi, kako je želio. Zato je svo vrijeme službovanja u Rimu za njega je bilo milosno vrijeme. Istodobno je neprestano gajio žarku ljubav za hrvatsku domovinu i njezinu slobodu.

U Hrvatsku se vratio 2014. godine i dobio službu sakristana u isusovačkom novicijatu u Splitu. Rado je novacima svjedočio ljubav za Crkvu i Družbu Isusovu, obilježenu dugogodišnjim međunarodnim iskustvom.

Ondje gdje je njegov redovnički put započeo – u Splitu – također je završio. Umro je u KBC Split od posljedica nagle bolesti, na prvi petak, u znaku Srca Isusova, u kojem je njegovo redovničko zvanje izniklo.

Sprovod brata Ive Pavina bit će u utorak 8. prosinca u 15 sati, na gradskom groblju Lovrinac u Splitu. Misa zadušnica služit će se u crkvi Presvetog Srca Isusova, Manuška poljana 1, Split. U skladu s protuepidemijskim mjerama, sprovod i misa br. Ive će se održati s ograničenim brojem sudionika.