Budi dio naše mreže
Izbornik

5. hrvatski iseljenički kongres o demografskim izazovima

Mostar (IKA)

U popodnevnom dijelu drugoga 5. hrvatskog iseljeničkog kongresa u subotu 2. srpnja na Sveučilištu u Mostaru održan je panel o temi Demografski izazovi.

Izlaganja o temi održali su dr. sc. Dražen Živić (Institut društvenih znanosti Ivo Pilar) o temi Demografske perspektive revitalizacije stanovništva Republike Hrvatske, dr. sc. Mislav Rubić (Središnji državni ured za demografiju i mlade RH) s temom Demografski procesi u Republici Hrvatskoj, Domagoj Šutalo (Središnji državni ured za demografiju i mlade RH) o temi Studenti Sveučilišta u Mostaru u migracijskim kretanjima, Ana Marija Jasak (Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu) s temom Demografski opstanak Hrvata u Bosni i Hercegovini – stvarnost ili utopija? i dr. sc. Rebeka Mesarić Žabčić (Institut društvenih znanosti Ivo Pilar) o temi Demografske značajke Hrvata Bosne i Hercegovine.

Dr. sc. Dražen Živić prikazao je između ostalog statističke podatke o demografskom padu u RH u posljednjih nekoliko godina i naglasio kako je demografsko pitanje najvažnije hrvatsko nacionalno i strateško pitanje.

Dr.sc. Mislav Rubić iznio je dosadašnje statističke podatke s posljednjeg popisa stanovništva u RH 2021. godine, te prikazao procjene broja stanovnika u EU od 2020.-2100. g.

Domagoj Šutalo predstavio je anketno istraživanje koje je provedeno među studentima na Sveučilištu u Mostaru, zaključivši kako ih većina ubrzo nakon studija planira napustiti BiH, te je naveo glavne razloge koji su uzrok tome.

Ana Marija Jasak iznijela je statističke podatke o podjeli stanovništva u BiH, s naglaskom na Hrvate. Rekavši kako u razdoblju od 1991.-2021. broj Hrvata konstantno opada, a neki od uzroka toga trenda je i što su upravo Hrvati, u vremenskom razdoblju od 1991.-2021., narod koji je u BiH najviše raseljavan i prognan. Na kraju je prikazala i procjene prema kojima bi do 2070. Hrvati u BiH postali najmalobrojniji konstitutivni narod.

Dr. sc. Rebeka Mesarić Žabčić prikazala je statističko istraživanje o kretanju broja stanovništva u BiH od 1921.-2013, s naglaskom na Hrvate. Nastavila je kako je broj stanovnika, pa tako i Hrvata u BiH rastao sve do 1991. od kada sve do 2013. bilježi uzastopni pad. Zaključila je kako je broj Hrvata od 1991.-2013. najviše pao u području Posavine.

Panel je moderirala dr. sc. Rebeka Mesarić Žabčić.

Nakon toga bloka predavanja, uslijedio je završno predavanje u kojem su iznesena izvješća sa svih održanih panela i rasprava o doprinosu istih tome kongresu. Današnji dan 5. hrvatskog iseljeničkog kongres završava večeras svečanom večerom. Sutra, u nedjelju 3. srpnja, planiran je još i odlazak na izlet svih sudionika kongresa u Međugorje, gdje će i službeno završiti 5. hrvatski iseljenički kongres 2022. godine.