Budi dio naše mreže
Izbornik

6. festival zborske duhovne glazbe „Jubilate Deo“ u Drnišu i na Visovcu

Drniš (IKA )

Posljednjega listopadskog vikenda održan je Festival zborske duhovne glazbe „Jubilate Deo“, koji već šestu godinu zaredom organiziraju Gradski pjevački zbor „Neuma“ iz Drniša, Pučko otvoreno učilište Drniš i župa Gospe od Ružarija. Ovogodišnja novina bilo je dvodnevno trajanje Festivala koji je priređen u Drnišu i na Visovcu.

Prve večeri, u subotu 27. listopada, u drniškoj župnoj crkvi Gospe od Ružarija, prigodnim duhovnim programom predstavilo se šest zborova. Preko gregorijanskih napjeva i tradicijskih pjesama te zvukova renesanse (G. P. da Palestrina, J. des Pres) sve do skladbi suvremenih hrvatskih (A. Igrec, K. Magdić, S. Grgat, Š. Marović, M. Poklepović) i inozemnih autora (M. Garau, L. Spevacek, M. Da Rold, L. Jacobs) predstavili su se Djevojački zbor „Aurora“ iz zagrebačkih Sesveta, Mješoviti katedralni zbor iz Šibenika, Mješoviti pjevački zbor „Camerata Vocale Split“, Gradski zbor „Makarska“, Hrvatsko pjevačko društvo „Petar Berislavić“ iz Trogira te, domaćin i organizator, Gradski pjevački zbor „Neuma“. Izvedbom skladbe Jubilate Deo suvremenog autora Frederica Debonsa, na samom početku Gradski pjevački zbor „Neuma“ pod vodstvom prof. Jelene Prpa, uveo je sve nazočne u raspjevanu večer. Izrazivši dobrodošlicu svim gostima, Festival je službeno otvorio drniški gradonačelnik Josip Begonja.

Na samom kraju svi zborovi zajedno su izveli marijansku pjesmu O, pruži mile ruke Ignacija Hladnika. Župnik župe Gospe od Ružarija fra Damir Ćiro Čikara pozdravio je sve prisutne te izrazio nadu i vjeru u dugu i svijetlu budućnost toga događanja. Kroz program je vodio Marko Šiklić.

U izvedbi Djevojačkog zbora „Aurora“ iz Zagreba, stažom i godinama najmlađeg zbora, skladba O, Marija, presvetla zvezdica (iz Cithareoctochordae), koju je za navedeni zbor priredio mladi drniški glazbenik Branimir Rezić, izazvala je oduševljenje publike. Pjevačice, mahom učenice i studentice, pod vodstvom dirigenta prof. Nikole Sebastijana Jambrošića i drugog su dana Festivala ostavile zapažen trag. Na franjevačkom otoku Visovcu, u suradnji s Franjevačkim samostanom Majke od Milosti i gvardijanom fra Božom Duvnjakom, u nedjelju 28. listopada održan je drugi dio Festivala. Djevojački zbor „Aurora“ animirao je misu te održao prigodni koncert kojemu je svoj obol, nadahnutom gitarističkom izvedbom, dao i mladi glazbenik Lovro Polovanec.

I ovaj, šesti po redu Festival zborske duhovne glazbe „Jubilate Deo“ uz sudjelovanje oko 120 amaterskih pjevača koji kroz duhovnu pjesmu iskreno izražavaju najdublje ljudske emocije, od velike je važnosti za cijeli kraj. Grad Drniš, Šibensko-kninska županija te posebno Šibenska biskupija postojanjem takve glazbeno-duhovne manifestacije dobivaju još jedan pečat prepoznatljivosti, temeljen na entuzijazmu, radu, stručnosti i, prije svega, zajedništvu i ljubavi, ponekad teško dostižnim idealima suvremenog života. Kako je u propovijedi na misi u visovačkoj crkvi Gospe od Milosti rekao meštar novaka fra Ivan Režić, današnji slijepi Bartimeji žude za pohvalom i divljenjem, a u dubini svog srca su nesretni, prose od drugih ono što im je najvažnije, a čega nemaju – ljubav, izvješteno je na mrežnim stranicama splitskih franjevaca.

Ključne riječi:
Drniš Festival Jubilate Deo Visovac