Budi dio naše mreže
Izbornik

7. festival duhovne glazbe „Svjetlost dolazi" Zadar 2019.

Zadar (IKA)

Dvostruka pobjednica međunarodnoga 7. festivala duhovne glazbe „Svjetlost dolazi" Zadar 2019., koji se održao u subotu 18. svibnja u HNK Zadar je Matia Čirjak iz Vrane kod Biograda na Moru.

Osvojila je Nagradu publike koju joj je uručila Jagoda Surač, zamjenica zadarskoga gradonačelnika Branka Dukića i Nagradu stručnog ocjenjivačkog žirija, koju joj je za skladbu „Najveći” uručio glavni urednik HRT Radio Zadra Toni Pajkin. Matia Čirjak autorica je teksta i glazbe a aranžmana Saša Miočić. Matia Čirjak mlada je kantautorica koja je svoju prvu pjesmu napisala i uglazbila s 12 godina, a na ovogodišnjem festivalu bila je i debitantica.

Nagradu za najbolji tekst osvojila je Franjevačka mladež iz Posušja BiH za skladbu „Pripravi put Gospodinu”, a uručila je Branka Radman, prof. voditeljica odsjeka za kulturu i tehničku kulturu grada Zadra.

Nagradu za najbolju glazbu osvojio je Ivica Bajtal iz Komiže za skladbu „Uvijek kraj mene” a uručila mu je Branka Višić Karavida, ravnateljica Glazbene škole „Blagoje Bersa” Zadar.

Nagradu za najbolji aranžman osvojio je Andrija Maltara iz Zadra za skladbu „Isuse živote moj” a uručio mu je Tomislav Pehar prof. glazbe OŠ Šime Budinića, skladatelj, i producent.

Ovogodišnji voditeljski par bili su Iva Rogić i Igor Jelenić Toto, a revijalna gošća festivala Željka Marinović, koja je prisutna na gotovo svim hrvatskim festivalima popularne duhovne glazbe u Hrvatskoj.

Uz nagrađivane izvođače na festivalu su nastupali i Niko Nikić iz Zadra, Joško Perić iz Splita, Zdravko Tomić iz Rijeke, Jelena Skoko iz Širokog Brijega, BiH, Branko Perkoviću iz Slavonskog Broda, Efrajim bend iz Zagreba, Renata Barešić Tabori iz Biogrda na Moru i Zdravko Tomić iz Rijeke. Izvođači su bili prezadovoljni pratnjom festivalskog benda pod ravnanjem Saše Miočića, klavijature, koji je okupio odgovorne i iskusne glazbenike članove benda Vedrana Supičića, klavijature, Franju Judniča, gitara, Ivana Gulana, bas gitara, i Ivana Ouseneka, bubanj.

Svi izvođači na kraju festivala zajednički su otpjevali pjesmu „Krovovi” te su nagrađeni velikim pljeskom. Ravnateljica festivala Vesna Benić na kraju je zahvalila svim posjetiteljima, pokroviteljima, sponzorima i medijima koji su pratili taj jedini glazbeni festival u Zadru. Umjetnički ravnatelj je Saša Miočić a organizator udruga „Stihovi i note”.