Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa čestitao kardinalu Puljiću zlatni jubilej misništva

Sarajevo (IKA)

Papa Franjo uputio je čestitku vrhbosanskom nadbiskupu metropolitu kardinalu Vinku Puljiću u povodu 50. obljetnice svećeničkog ređenja, na Petrovdan 1970., prenosi nedjelja.ba.

“Našemu časnom bratu uzoritom gospodinu kardinalu Vinku Puljiću, vrhbosanskom nadbiskupu metropolitu, koji će proslaviti zlatni jubilej svećeničkoga ređenja na svetkovinu apostola Petra i Pavla, od srca čestitamo ovaj sretan spomen i, sjećajući se dugoga djelovanja u nadbiskupiji koja mu je povjerena, i u Biskupskoj konferenciji Bosne i Hercegovine, koje je marljivo vršio, te pohvaljujući njegovo revno zauzimanje za širenje vjere, njegovanje pravde, obranu ljudskoga dostojanstva i promicanje mira u gradu, koji se naziva europski Jeruzalem, njemu i njegovu stadu najljubaznije podjeljujemo apostolski blagoslov, prepoznajući ujedno njegovu vjernost prema nasljedniku blaženoga Petra za kojega, na kraju, želimo njegove molitve”, ističe se u čestitki koju je Papa potpisao 12. lipnja.

Dana 29. lipnja 1970. u katedrali u Đakovu đakovački i srijemski biskup Stjepan Bäuerlein zaredio je tadašnjeg đakona Vinka Puljića za svećenika Banjolučke biskupije. Svećenik Vinko za geslo je uzeo Isusove riječi iz Evanđelja po Ivanu: „Ja sam Put i Istina i Život“ (14,6).

Mladomisnik Vinko Puljić slavio je svoju mladu misu 19. srpnja 1970. ispred trapističke crkve i samostana „Marija Zvijezda“ u Banjoj Luci. Budući da je trapistička crkva, koja se nalazi blizu njegove rodne kuće i u koju je išao od malih nogu, bila teško oštećena u potresu koji je 1969. godine posebno pogodio Banju Luku i okolicu, svoju Mladu misu slavio je u ispred ove crkve, a zajedničko slavlje nastavljeno je u dvorištu njegove rodne kuće.