Budi dio naše mreže
Izbornik

Akcija raščišćavanja ostataka crkve Sv. Filipa u Mrkoplju

Mrkopalj (IKA)

U godini obilježavanja 250. obljetnice utemeljenja župe Mrkopalj (8. travnja 1771.) u subotu 5. lipnja, zahvaljujući skupini dobrovoljaca, na svjetlost dana izronili su ostaci zidova nekadašnje župne crkve Sv. Filipa.

Crkva je teško stradala tijekom drugoga svjetskog rata u avionskom bombardiranju Mrkoplja 6. travnja 1944. godine. Tada je požar sve uništio. Izgorio je krov i sva unutrašnjost crkve. Ostali su zidovi. Crkva se mogla obnoviti, ali to jugokomunisti nisu dopustili nego su je 18. kolovoza 1955. dali srušiti. Njen kamen upotrijebljen je za izgradnju šumarijske zgrade u Mrkoplju, a preostali dio kamena razvezen je u temelje ceste (puta) prema naselju Tuk. Ostatke zidova dali su prekriti zemljom. I tako je to stajalo 66 godina. Sve do 5. lipnja koji je donekle povijesni dan za Mrkopalj.

Sada se jasno vidi polukrug nekadašnjeg prezbiterija, mala sakristija i ostaci nekadašnjeg zvonika. Iza objekta otkriven je i kameni odvodni kanal. Tu je započela povijest ovoga mjesta. Generacije i generacije na tome su mjestu bile krštene, pričešćene, krizmane, vjenčane. Prostor Sv. Filipa ponovno postaje duša mjesta. Akcija će se nastaviti i sljedećih subota sve dok prostor ne bude pripremljen za novi sakralni postav koji će uskoro biti izgrađen na platou srušene crkve. Biti će to svetište sv. Filipa na otvorenom.

 

Ključne riječi:
crkva Sv. Filipa Mrkopalj