Budi dio naše mreže
Izbornik

Akcije „Kruha svetog Ante“ u vremenu koronavirusa

Zagreb (IKA)

Poštujući mjere zaštite Civilnog stožera Republike Hrvatske, vodstvo, dobročinitelji, članovi i volonteri karitativne udruge franjevaca Bosne Srebrene „Kruh svetog Ante“ nastavili sa svojim djelovanjem u izvanrednoj situaciji širenja zaraze koronavirusa, kao i ublažavanja posljedica nedavnog potresa u Zagrebu.

Članovi i 40 volontera svaki su dan dostupni i na raspolaganju korisnicima i svim građanima na broju telefona 01 2001256 za podršku, razgovor i dostavu osnovnih živežnih i higijenskih potrepština na kućnu adresu. Zbog sigurnosti svih uključenih u ovakvo djelovanje u ovo izvanredno vrijeme do daljnjega je obustavljeno skupljanje i podjela odjeće, obuće i dječjih igračaka.

Suradnjom svih njih tijekom ovog tjedna po četvrti put od početka pandemije organizirana je trodnevna akcija podjele osnovnih namirnica, te voća i povrća za 297 obitelji, najugroženijim korisnicima „Kruha svetog Ante“, starijima, bolesnima i nemoćnima, ali i svima koji su se putem telefona prijavili za pomoć i koji nisu u mogućnosti ići u redovitu nabavku namirnica. 

Zahvaljujući, kako domaćim tako i inozemnim dobročiniteljima na izdašnoj materijalnoj i novčanoj pomoći, akcijom „Kruha svetog Ante“ do ovog trenutka, u doba pandemije koronavirusa i potresa u Zagrebu, podijeljeno je preko 50 tona pomoći u vrijednosti 265.000 kn, za oko tri tisuće obitelji iz njihove evidencije. Dio od sveukupne pomoći je preko svećenika proslijeđen i za potrebite susjednih župa Zagrebačke nadbiskupije u Brestje, Sesvetska Sela, Vugrovec, Sveti Duh, Dubrava, Resnik, kao i župama u Bosni i Hercegovini – u Kotor Varoš, Livno i Sarajevo.     

Na kraju i ove uspješno provedene akcije fra Stipo Karajica, voditelj „Kruha svetog Ante“ u Hrvatskoj zahvalio je Bogu, dobročiniteljima, članovima, volonterima, framašima i vanjskim suradnicima na izuzetno dobroj suradnji i obavljenom poslu, koji svojim radom, spremnošću i strpljivošću uvelike olakšavaju život onima koji se svakodnevno bore za osnovne uvjete života. “Zahvala pripada i svim našim korisnicima i primateljima pomoći”, rekao je fra Stipo, koji nama, a i široj zajednici svojim postojanjem i dostojanstvom ne dopuštaju da se uspavamo ili uljuljamo u vlastitom dobru i miru. „Puno puta smo bili odsječeni od svijeta, ali ovako nešto, nažalost, ne pamti današnji naraštaj, zato i nismo dopustili da se, zbog cijele situacije koronavirusa, ne dođe do čovjeka, pojedinca, obitelji ili skupina koji proživljavaju svoju patnju, bol, neimaštinu ili kakvu drugu životnu nevolju? Nismo, a i ne smijemo, zbog takvih dopustiti da nas strah od virusa zvanog COVID-19 cijepi od ljudske-kršćanske blizine i osjećaja dobrote i solidarnosti. Ovo je, nadam se bio samo jedan izazov, ali i primjer”, zaključio je fra Stipo.

Telefonski brojevi i profili Kruha svetog Ante i Župe sv. Marije Anđeoske u Sesvetskoj Sopnici su i dalje dostupni tijekom cijeloga dana, kao i franjevci koji su u suradnji s volonterima spremni pomoći u svakom trenutku. Tko i dalje treba pomoć ili želi pomoći daljnje akcije Kd “Kruh svetog Ante” mogu se javiti putem telefona 01 200 1256 ili novčano uplatiti na račun: IBAN HR96 23400091 110606403; SWIFT Code: PBZGHR2X, Privredna banka Zagreb.