Budi dio naše mreže
Izbornik

ALOJZ ANDRIČKI - PRVI LUŽIČKI SRBIN KANDIDAT ZA BLAŽENIKA

Dresden (IKA )

Dresden, 30. 7. 1998. (IKA) - U njemačkoj biskupiji Dresden-Meissen promiče se prvi puta proglašenje blaženim pripadnika tamošnje manjinske zajednice Lužičkih Srba. Riječ je o svećeniku Alojzu Andričkom, koji je godine 1943. ubijen u nacističkome koncen

Dresden, 30. 7. 1998. (IKA) – U njemačkoj biskupiji Dresden-Meissen promiče se prvi puta proglašenje blaženim pripadnika tamošnje manjinske zajednice Lužičkih Srba. Riječ je o svećeniku Alojzu Andričkom, koji je godine 1943. ubijen u nacističkome koncentracijskom logoru Dachau. Andrički je rođen godine 1941. u Radiboru, a nakon svećeničkog ređenja, pastoralno je radio u crkvi u dresdenskome Starom Gradu. Nakon što ga je Gestapo uhitio u siječnju 1941, u zatvoru je proveo šest mjeseci, a zatim je odveden u koncentracijski logor. Prema podacima dobivenim od onih koji su s njime dijelili zatvorsku kaznu, Andrički je nesebično pomagao svim zatvorenicima, a posebno starim i nemoćnima. Kada je obolio od tifusa, zatvorski stražari usmrtili su ga injekcijom otrova.
Lužički su Srbi kao manjina stalno potiskivani i germanizirani, što se još jače izrazilo za nacističkog režima. Po vjeroispovijesti pripadnici te slavenske manjine u Njemačkoj od reformacije su podijeljeni uglavnom na evangelike i katolike.