Budi dio naše mreže
Izbornik

Alojzije Stepinac - mučenik za bratstvo među ljudima

Rim (IKA )

Kardinal Silvestrini ističe da je u doba II. svjetskog rata nadbiskup Stepinac spašavao Židove i pravoslavne, protivio se deportacijama i pokoljima

Rim, 14. 2. 94. (IKA) – U Rimu je spomen 34. obljetnice smrti zagrebačkog nadbiskupa kardinala Alojzije Stepinca proslavljen spomen- misom u nedjelju 13. veljače navečer u hrvatskoj crkvi sv. Jeronima. Predvodio je kardinal Achile Silvestrini s kardinalom Rogerom Etchegarayom i više nadbiskupa, biskupa i službenika crkvenih ureda u Rimu. U svečanosti su sudjelovali hrvatski i slovenski amabasadori pri Svetoj Stolici i drugi hrvatski djelatnici u Rimu.
Propovijed koju je održao kardinal Silvestrini ocjenjena je u javnosti vrlo značajnom osobito po tome što je on kardinala Stepinca izričito nazvao mučenikom, a njegovo služenje Crkvi velikim Božjim darom mučeništva Crkvi ovoga stoljeća. Spomenuvši kako je papa Ivan XXIII. pisao Stepincu da će se iz njegove tuge roditi radost, a ondašnji milanski nadbiskup kardinal Montini, koji je poslije postao papa Pavao VI., istaknuo da nas je Stepinac sve učio opraštati, kardinal Silvestrini je ustvrdio da se Alojzije Stepinac svojim mučeništvom poistovjetio s Kristom. U Stepinčevo doba bila je ugrožena sloboda Crkve, danas je više ugroženo bratstvo među ljudima. Razaranje toga bratstva, osobito u Bosni i Hercegovini, je suvremeno raspeće Krista. Alojzije Stepinac se u svoje doba zapravo više žrtvovao za ljudska prava, za bratstvo među ljudima, nego za slobodu Crkve. Silvestrini ističe da je “mons. Alojzije Stepinac u tijeku rata pomagao i spašavao Židove, sakupljao izgladnjelu djecu i siročad, štitio progonjene pravoslavne, protivio se prisilnom mijenjanju vjeroispovjesti, deportacijama i pokoljima”. Stoga on također, “danas pred novim besmislenim pokoljima, pred nesposobnošću drugih naroda da djelotvornom intervencijom uspostave mir, kao i u ono doba, zaziva mir oproštenje i ljubav”.