Budi dio naše mreže
Izbornik

Američki biskupi o osuđujućoj presudi Dereku Chauvinu

Minneapolis (IKA)

Biskupska konferencija SAD-a u priopćenju nakon presude u slučaju nasilne smrti Afroamerikanca Georgea Floyda pozvala je sve na borbu protiv socijalne nepravde i iznalaženja nenasilnih rješenja problema svakodnevnice diskriminiranih zajednica, prenosi Vatican News.

Bivši policajac Derek Chauvin proglašen je krivim u sve tri točke optužnice. On je u svibnju protekle godine pri uhićenju koljenom pritiskao Floydov vrat 9.29 minuta, onemogućujući mu disanje, a sve je snimila jedna tinejdžerka. Biskupi smatraju da se njegovo proglašenjem krivim može smatrati samo početkom na putu pomirenja. „Smrt Georgea Floyda posvijestila je potrebu prepoznavanja svetosti u svim ljudima, osobito onima koji su bili potlačeni tijekom povijesti“, ističe se u priopćenju BK SAD-a.

Protekla je godina svima je jasno očitovala socijalnu nejednakost u našoj zemlji. Nacija je ostala duboko podijeljena u pitanju kako se ta nepravda može ispraviti. Katolička Crkva osjeća se obvezna promijeniti srca i stavove, istaknuli su biskupi. Poručili su da bi rasno pitanje u SAD-u moralo nadići optuživanja i prebacivanja krivnje i prijeći na traženje praktičnih i nenasilnih načina rješavanja problema svakodnevnice tih zajednica.

Predstavnici crnačkoga katolištva u SAD-u odluku porote u pretežno bjelačkoj saveznoj državi Minnesoti smatraju povijesnom, ali istodobno i tek skromnim početkom. Jer, tek kada su milijuni ljudi pogledali video-snimku Floydova ubojstva i nakon masovnih uličnih prosvjeda javnosti je posvješćeno što se u SAD-u događa nebjelačkom stanovništvu.

Chauvin je proglašen krivim za nenamjerno ubojstvo drugog stupnja, ubojstvo trećeg stupnja i ubojstvo iz nehata drugog stupnja, sudac će odluku o kazni objaviti za dva mjeseca, a tada je moguća i žalba na presudu. Slijede suđenja ostaloj trojici policajaca koja su bila na mjestu događaja, za sudjelovanje u ubojstvu. Osim toga pokreće se i istraga policije u Minneapolisu u primjeni sile, između ostaloga i na prosvjedima.