Budi dio naše mreže
Izbornik

Anto Batinić: Dijasporske godine

Knjiga sabranih kolumni iz "Žive zajednice"

U nakladi Hrvatskoga dušobrižničkog ureda u Frankfurtu objavljena je knjiga fra Ante Batinića “Dijasporske godine” u kojoj su sabrane kolumne iz “Žive zajednice”, lista hrvatskih katoličkih misija u Njemačkoj. Kolumne su sadržajno podijeljene u tri poglavlja: s Bogom na putu, u tuđini kao kod kuće i nikad više rata.
“Ova knjiga sabranih kolumni iz Žive zajednice, onakvih kakve su svojedobno objavljivane, ima s jedne strane ljetopisnu vrijednost, a s druge strane se preko nje može upoznati krvna slika hrvatske dijaspore u Njemačkoj u posljednjih osam godina”, istaknuo je u predgovoru knjizi o. Josip Klarić, delegat za hrvatsko dušobrižništvo u Njemačkoj. Od dolaska za glavnog urednika lista, fra Anto Batinić uveo je komentatorsku kolumnu pod nazivom motrište, koja se tako zove do danas, a u toj kolumni obuhvaćeni su u međuvremenu mnogi i različiti vidovi hrvatskoga iseljeničkog života i djelovanja u toj zemlji, kao i njihova odnosa prema domovini, vjeri, Crkvi, Njemačkoj, piše o. Josip te dodaje kako je u tim komentarima fra Anto, na sebi svojstven način, znao britko i kritički prikazivati određene teme pa je na taj način dao konstruktivni prilog pluralizmu pristupa i gledanja na pojedine aktualne probleme i u domovini, i u Crkvi, i u dijaspori.
Anto Batinić rođen je 1962. u Uskoplju. Filozofsko-teološki studij završio je na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu, a diplomirao je na Katoličkome bogoslovnom fakultetu u Zagrebu. Za svećenika je zaređen 1988. godine. Od 1994. je glavni urednik “Žive zajednice”. (ika-kj)