Budi dio naše mreže
Izbornik

Apel biskupa okupljenih u Sarajevu

Apel biskupa okupljenih u Sarajevu

Danas je blagdan Bogojavljanja, kojim Crkva slavi objavu Božjeg spasenja svim narodima i svim ljudima. Bog je Ljubav, Bog je Svjetlo, Bog želi obasjati svakog čovjeka svojom istinom, svojom ljubavlju i milosrđem.
Okupljeni smo u Sarajevu, u središtu Vrhbosanske metropolije, povodom biskupskog posvećenja novog pomoćnog biskupa monsinjora dr. Pere Sudara. Nijedno biskupsko posvećenje u suvremenoj povijesti nije izvršeno u ovakvim okolnostima. Za vrijeme liturgijskog slavlja odjekivale su i eksplozije granata koje već nemilosrdno drugu godinu padaju na ovaj grad.
Grad je bez hrane, bez struje, bez vode kao i mnoga druga mjesta i naselja u Bosni. Stanovnici ovoga grada žive dane i noći pod prijetnjom smrti. U takvim je okolnostima izvršeno biskupovo posvećenje novog pomoćnog biskupa Vrhbosanske nadbiskupije.
Doživljavajući tako vlastitim iskustvom nesreću Sarajeva, nesreću cijele Bosne i Hercegovine, mi okupljeni biskupi ponovno iz ovoga napaćenog grada i napaćene zemlje upućujemo dramatičan poziv svijetu i tvrdimo da je ovaj rat, koji ne prestaje, koji neprestano kosi živote, umnaža ranjenike, protjeruje ljude s njihovih ognjišta, ne samo teška nesreća, nego i optužba protiv suvremene civilizacije koja ne nalazi načina da rat zaustavi i da osigura pravedan mir izmučenim ljudima bez obzira kojoj nacionalnosti ili vjerskoj zajednici pripadali. Suživot Srba, Muslimana i Hrvata u Bosni i Hercegovini je sudbina Bosne i Hercegovine!
Mir se ne stvara borbom jačega, nadmetanjem različitih interesa, niti primjenom prava jačega. Pravedan je onaj mir koji jamči svakoj ljudskoj osobi dostojanstvo, slobodu i sigurnost. Pravedan je onaj mir koji tako usklađuje odnose među narodima i državama da ljudska osoba bude prvi interes svih odgovornih za sudbinu naroda.
Stoga mi, u ime Crkve koju predstavljamo, upućujemo odlučan poziv svim političarima, svim sudionicima u pregovorima, svim vojnim zapovjednicima da budu svjesni kako oni sada upisuju svoje ime u povijest čovječanstva i europske civilizacije! Da li usvajaju načelo neotuđivih prava svake ljudske osobe i svakog naroda da živi u pravednom miru ili vode pregovore s načelom da su sila i moć oružja odrednice prava i pravednosti?!
Crkva ima samo moralnu snagu da načelima pravednosti, istine i ljubavi rasvjetljuje ljudske misli i savjesti, da prihvate poštivanje prava i dostojanstvo čovjeka kao mjerilo svojih ciljeva i odluka.
Svima koji vjeruju u Boga svemogućega taj poziv upućujemo u ime u živoga i vječnoga Boja koji će biti sudac svake savjesti i cijele povijesti! Upućujemo ovaj poziv svim ljudima dobre volje da energično ustanu također svojim moralnim opredjeljenjima protiv nastavka ovoga rata koji nanosi neizrecive patnje stotinama tisuća obitelji. Priključujemo se molitvi na koju nas poziva papa Ivan Pavao II za 23. siječnja ove godine da cijela Crkva u svijetu moli zajedno sa svim ljudima dobre volje za pravedan mir u ovim prostorima i u cijelom svijetu. Također prihvaćamo i poziv na posti 21. siječnja na tu istu nakanu.
Želimo ovom prilikom braći pravoslavne vjere također uputiti božićnu čestitku s molitvom da Isus Krist, Bogočovjek rođen od presvete Bogorodice, podari mir u ovim našim danima, mir u pravednosti, slobodi i ljubavi svim ljudima i narodima.
Molimo svi zajedno da godina 1994. zaista bude godina pomirenja i mira kako bi se u sigurnosti i slobodi liječile fizičke i moralne rane koje nanosi ovaj okrutni rat.
Zazivamo blagoslov Božje zaštite i ljubavi na sve ljude!
U Sarajevu, 6. siječnja 1994.
Kard. Franjo Kuharić, nadbiskup i metropolit zagrebački, predsjednik HBK;
Mons. Vinko Puljić, nadbiskup i metropolit vrhbosanski;
Mons. Ćiril Kos, biskup đakovačko srijemski;
Mons. Franjo Komarica, biskup banjalučki;
Mons. Ratko Perić, biskup mostarsko duvanjski i trebinjsko mrkanjski;
Mons. Pero Sudar, pomoćni biskup vrhbosanski