Budi dio naše mreže
Izbornik

Apel za Zair

Papin pozdrav vjernicima okupljenima na Trgu sv. Petra u srijedu, 30. listopada 1996.

Predraga braćo i sestre!
Preksutra ćemo slaviti svetkovinu Svih svetih, blagdan koji je ove godine za mene obogaćen osobitim značenjem. Tada se ispunja 50. obljetnica moga svećeničkog ređenja, koje je bilo 1. studenoga 1946. Još se s ganućem sjećam, nakon očekivanja i molitvene priprave u mjesecu listopadu, obreda ređenja koje je izvršio krakovski nadbiskup Adam Stefan Sapieha u svojoj privatnoj kapeli. Od tada sam se prepustio da me Gospodin vodi po putevima koje je on predamnom otvarao dan za danom: svećeničko služenje na raznim pastoralnim područjima, odgovornost za moju biskupiju kao krakovski nadbiskup, a potom služenje rimskoj Crkvi kao Petrov nasljednik.
Tih sam godina uvijek započinjao svoje dane slavljenjem euharistije, temeljem i srcem svakoga svećeničkog života, odgovarajući svaki put s velikom zahvalnošću što je ona tajanstveni i bitni vez koji povezuje svakog svećenika s Kristom Otkupiteljem. U školi Isusa Svećenika i Žrtve sve sam bolje shvaćao da svećenik ne živi za sebe nego za Crkvu i za posvećenje naroda Božjega.
Predraga braćo i sestre, prigodom svoga svećeničkog jubileja, koji želim slaviti u zajedništvu sa svećenicima i vjernicima cijeloga kršćanskog svijeta, molim vas da sa mnom zahvalite Gospodinu za sve darove koje mi je u svojoj dobroti htio dati u tijeku ovih godina.
Obnavljam Mariji, Kristovoj Majci, koja me je uvijek pratila svojom zaštitom, svoje zahvaljivanje i svoje povjerenje: “Totus Tuus”.

Nakon pozdrava nazočnih skupina na više jezika, Sveti Otac je uputio javnosti poseban apel za Zair:
S neizrecivom patnjom slijedim događaje na sjeveroistoku u Zairu gdje okrutne borbe i pljačke prisiljavaju tisuće ruandskih i burundijskih izbjeglica – naročito staraca, žena i djece – na lutanje bez cilja. To je beskrajna tragedija koja već zahvaća i mjesno zairsko stanovništvo.
Tjeskobno je gledati kako se postupa s ljudskim bićima koja su Božja djeca i naša braća! Gospodin ae za svakoga od njih tražiti račun!
U Njegovo ime molim da zašuti oružje, da se stišaju mržnja i etnička nadmetanja, da se učini kraj sramotnom lovu na čovjeka te se mjesto toga otvori put pregovora, dajući svima pravdu, s prikladnim odgovorom na teške probleme koji muče predio Velikih Jezera.
Ohrabrujem one koji uz opasnost za vlastiti život ustrajno svjedoče djelatnu kršćansku ljubav uz bok braće i sestara u tolikim kušnjama i živo želim da Međunarodna zajednica učini što je u njezinoj moći da donese djelotvornu pomoć u katastrofi koja se događa.