Budi dio naše mreže
Izbornik

Apostolat mora o 100. obljetnici promijenio ime u Stella Maris

Rim (IKA)

Apostolat mora koji 2020. obilježava 100. godišnjicu djelovanja promijenio je svoje službeno ime u Stella Maris, priopćio je međunarodni ravnatelj organizacije fr. Bruno Ciceri, objavila je Catholic News Agency.

Apostolat mora je katolička dobrotvorna organizacija koja pruža pomoć moreplovcima diljem svijeta. U pismu upućenom u ponedjeljak 28. rujna svim kapelanima i dobrovoljcima te organizacije, međunarodni ravnatelj fr. Bruno Ciceri, C. S. obrazložio je kako je promjena imena bila nužna jer je organizacija u različitim zemljama imala različite nazive što je dovodilo do pomutnje i nesporazuma.

„Odsad će Stella Maris biti službeno ime pod kojim će Apostolat Katoličke Crkve za moreplovce biti poznat“, objavio je ravnatelj Ciceri te je obznanio i promjenu službenog loga Apostolata mora. Podsjetio je i na početke organizacije osnovane u Glasgowu 1920. što je bilo nadahnuto Apostolatom molitve – globalnom organizacijom koja je pokrenuta 1844. u Francuskoj.

Kako se Apostolat mora širio po svijetu došlo je do neujednačenosti u imenima. Stoga je sada izabrano jedno od latinskih imena Blažene Djevice Marije Stella Maris (Zvijezda mora), koje su već koristili mnogi ogranci po svijetu. Ime neće biti prevođeno na druge jezike jer, kako smatra ravnatelj Ciceri, „latinski ima veći potencijal za globalni doseg“. Dodao je kako se ime na latinskom dobro transliterira u nelatinična pisma (poput ćirilice) pa čak i u slikovne jezične sustave (poput kineskog).

Ciceri je pozvao sve ogranke da prihvate novi logo i zamijene stari koji je osmislio suosnivač Peter F. Anson.

Organizacija je namjeravala svečano proslaviti svoj jubilej kongresom u Glasgowu što je zbog pandemije koronavirusa odgođeno za sljedeću godinu. Ipak, 4. listopada nadbiskup Philip Tartaglia predslavit će euharistiju koju će svi podupiratelji moći pratiti na mrežnoj stranici Stelle Maris Ujedinjene Kraljevine, objavila je CNA.

Ključne riječi:
apostolat mora Stella Maris