Budi dio naše mreže
Izbornik

ARGUMENTI "Mladi trebaju osjetiti da imaju mjesta u Crkvi i da su njezina snaga"

Zagreb (IKA)

U emisiji Argumenti govorilo se o mladima u Hrvatskoj i njihovom čežnjom za Bogom i duhovnim sadržajima. "Mladi trebaju osjetiti da imaju mjesto u Crkvi i da su oni snaga Crkve", poručio je šibenski biskup, mons. Tomislav Rogić koji se u emisiju uključio telefonskim putem.

Svjetski dan mladih obilježen je u ovu nedjelju, a na redovitom plenarnom zasjedanju HBK u listopadu dogovoreno je da će sljedeći Nacionalni susret hrvatske katoličke mladeži biti održan u Bjelovaru 17. rujna 2022. godine. Što mlade očekuje u Bjelovaru? Susret u Zagrebu je otkazan odnosno odgođen, no jesu li pripreme za njega donijele plodova među mladima? Koliko mladi u Hrvatskoj čeznu za Bogom i nudi li im Crkva sadržaj i osobe koje će ih k Bogu voditi? Kako oduševiti mladog čovjeka za život u vjeri? Na ova i druga pitanja u Argumentima odgovaraju: vlč. Zoran Grgić, povjerenik za pastoral mladih Bjelovarsko-križevačke biskupije, vlč. Kristijan Tušek, povjerenik za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije te isusovac Tvrtko Barun, voditelj Centra za duhovnost i kulturu Ignacije, a čut ćemo i kratak osvrt na temu šibenskog biskupa Tomislava Rogića, predsjednika Odbora HBK za mlade.

Vlč. Kristijan Tušek, povjerenik za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije rekao je da je program koji je bio predviđen za susret mladih u Zagrebu svibnju 2020. težište imao u zagrebačkoj katedrali i Palmotićevoj bazilici koji su dva ispovjedna centra, sa dva groba, onoga blaženog Stepinca i Ivana Merza.

vlč. Kristijan Tušek

“To su i dva centra za klanjanje. Bazilika i katedrala teško su oštećene i tako smo izgubili ta dva centra, a to je dodatno otežalo organizaciju samoga susreta pa je izabran, hvala Bogu, Bjelovar kojem se veselimo iduće godine”, kazao je. Iako se susret u Zagreb neće održati pripreme nisu ostale bez ploda. U nastavku je rekao da su zajednice mladih bile pozvane zajedno sa svojim svećenicima da se organiziraju na katehetske i vjeronaučne susrete u kojima su bile i predložene radionice, a kasnije se susret mladih održavao na razini arhiđakonata s ciljem da se međusobno više upoznaju i surađuju. “Upravo je to temelj kasnije suradnje koju vidimo i danas. Neki su se povezali na katehetskim susretima ili u glazbenoj organizaciji. Lijepo je to vidjeti. Priprema nije bila bez ploda, ali nedostajala je “kruna”, a to je onaj susret svih nas. Vjerujem da oduševljenje nije nestalo i da ćemo ono što smo jednim dijelom primili u pripremi za Zagreb, sad ćemo nadopuniti u pripremi za Bjelovar, a onda to tamo sve i zaokružiti”, rekao je vlč. Tušek.

Šibenski biskup, mons. Tomislav Rogić rekao je da ponuda za duhovnim sadržajem u Hrvatskoj ima na sve strane.  – “Ponuda ima na sve strane, a to i jest problem današnjeg vremena što se treba izboriti za vrijeme i prostor, izboriti za pažnju. Ponuda ima svakako, od vjeronauka u osnovnoj i srednjoj školi, susreta za studente, župnog vjeronauka do oratorija, skauta, križara, Frame, od župnih do biskupijskih događanja poput križnih puteva, nacionalni susreti mladih. Zadnjih gotovo dvije godine to je u krizi zbog pandemije i ograničenih mogućnosti susretanja. Mladi pogotovo nalaze načina da modernim sredstvima ostanu povezani pa i molitveno.

Šibenski biskup, mons. Tomislav Rogić

Molimo se dragome Bogu da prođu ovi dani iskušenja i da možemo u potpunosti ostvarivali zamišljene susrete i kojima bi se te veze obnovile i učvrstile s još većim žarom i željom jer su neki period izostali”, istaknuo je mons. Rogić. Na upit o tome što mladi najviše traže i čeznu rekao je da svaki čovjek, a mladi čovjek posebno traži da mu se posveti vremena, da mu se posveti pažnje, da ga se razumije, prihvati i voli. “Moramo se otvoriti snazi Božjeg Duha da to svim djelatnicima u pastoralu s mladima omogući, a da mladi osjete da imaju mjesto u Crkvi i da su oni snaga Crkve”, naglasio je mons. Rogić.

P. Tvrtko Barun

Pater Tvrtko Barun potvrdio je da su vrata Bazilike Srca Isusova donekle ponovno otvorena. “Do neke razine Bazilika je otvorila vrata. Imali smo slavlja svete mise ovu nedjelju i time i pokazali ljudima što je do sada napravljeno. Podsjetili smo na sve one milosti i iskustva koja su doživjeli u tom svetištu i potaknuli da svojom molitvom i drugim sredstvima pomognu da to svetište ponovno dobije svoj stari sjaj”. Na upit je li potražnja za duhovnim sadržajem kod mladih velika p. Barun rekao je da “mladi imaju energiju traženja Boga, za interese, hobije, iskustva i pokušali smo ponuditi spektar različitih duhovnih sadržaja, vikenda, seminara, tečajeva da svatko pronađe što mu odgovara i na taj način susreo se s Bogom i drugima. Ovaj susret s mladima ima dimenziju susreta s drugima, poticaj je mladima da uđu u dubinu susreta s Bogom, jer na kraju krajeva, vjera je osobni susret sa živim Bogom i iz toga onda treba rasti i sve ostalo”, poručio je p. Barun.

Vlč. Zoran Grgić

Vlč. Zoran Grgić nije se iznenadio na odluku da Bjelovar bude domaćin sljedećeg susreta mladih. “Nismo se iznenadili. Još je prije nekoliko godina naš biskup upitao jesmo li spremni za to, a tada sam osjetio još tada da ćemo mi biti sljedeći, samo nismo znali hoće li biti 2022. ili 2023. Iznenađenje je samo što je to 2022. Važno je samo da ne dođe do odgode. Bit će to jednodnevni susret, ali dinamičan i da se što više toga vidi i doživi. Geslo susreta je “Gore srca!” To je odgovor potvrđenika koji su spremni nasljedovati, odnosno koji pokazuju odakle nam pomoć dolazi, a sam taj zaziv dolazi iz Tužaljki : “Uzdignimo svoje srce i ruke svoje k Bogu koji je na nebesima”. Srce je u Bibliji uvijek izvor čitavog čovjekovog bića u kojem stoji pred Bogom. Vlč. Grgić o uzoru koji mladi traže rekao je da mladi među svećenicima uvijek imaju uzora. “Kada se dogodi susret s mladima onda sve postane drugačije i tu je naša snaga. Velike manifestacije onoga što mladi nose u sebi, a to je taj dinamizam, otvorenost, vedrina, optimizam, spremnost na akciju popu one 72 sata bez kompromisa, sve to govori koliko su u sebi dinamični. Mislim da će ovaj susret i događanje koje će se održati uz pripremu kateheza i ispovjedi te potaknuti na duhovni život učiniti da mladi dođu na susret spremni. Poziv na molitvu prvo je dobro djelo koje mogu učiniti i odvojiti svoje vrijeme da se posvete Bogu, a s druge strane, kada dođe vrijeme aktivizma i volontiranja da se mladi naše biskupije odazovu i ne boje toga. Bit će malo dinamičniji program, ali bit će to poticaj da ne “trnemo Duha” nego krenemo dalje. “Ne bojte se” su možda najveća poruka i snaga te svoj život da utemelje u nebesa gdje je naša budućnost!”, zaključio je vlč. Zoran Grgić.