Budi dio naše mreže
Izbornik

AUSTRIJANCI I DALJE POMAŽU BOSNI

Beč (IKA )

Caritasov koordinator zabrinut porastom samoubojstava, narkomanije i kriminala u Sarajevu i u srednjoj Bosni

Beč, 15. 7. 1994. (IKA) – Austrijski Caritas započeo je u središnjoj Bosni akciju “Krov nad glavom”, priopćio je koordinator akcije “Nachbar in not” (Susjed u nevolji), Peter Quendler. U gradovima Novi Travnik, Vitez i Busovača planirana je obnova 83 obiteljske kuće, u što će se uključiti tamošnji radnici i tvornice.
Quendler je prije nekoliko dana u Sarajevo odvezao sedam kamiona od kojih je svaki prevozio deset tona hrane za tamošnje stanovništvo, te svjedoči da je situacija u tom gradu gora nego ikada. Nakon što su najžešće borbe prestale, kaže Quendler, ljudi su počeli razmišljati o budućnosti, pa vlada depresija jer mnogi ne vide izlaz iz sadašnje krize. Broj samoubojstava, narkomana i kriminala je u izuzetno velikom porastu. U Caritsove podružnice u Sarajevu, apoteke i ambulante, svakim danom dolazi sve više ljudi.
O stanju u središnjoj Bosni Caritasov koordinator tvrdi da je još uvijek vrlo zabrinjavajuće jer iako su se neke hrvatske i muslimanske obitelji vratile u svoja sela, među njima postoji strah i nepovjerenje u suživot, pa se i dalje međusobno mijenjaju kuće za one u selima u kojima je njihov narod u većini. Gotovo je svaki muškarac na ulici naoružan, tako da snage Ujedinjenih naroda ne mogu provesti učinkovitu kontrolu, svjedoči Quendler, rekavši da ga takvo stanje podsjeća na Austriju neposredno nakon Drugog svjetskog rata.
Djelatnici akcije “Susjed u nevolji” strahuju zbog nadolazeće zime, jer većina stanovnika Bosne nema nikakvih prihoda te je ovisna o humanitarnoj pomoći. Zato je Quendler pozvao Austrijance da i dalje svojim prilozima omoguće slanje hrane i lijekova u to područje.