Budi dio naše mreže
Izbornik

Austrijski biskupi o razlozima otkazivanja misa s vjernicima do 6. prosinca

Beč (IKA)

Austrijska biskupska konferencija na svojim je mrežnim stranicama 24. studenoga objavila četiri videozapisa s obrazloženjima svojih odluka u pandemiji koronavirusa, prenosi Vatican News.

Povjerenik za medije Austrijske BK dr. Paul Wuthe u videozapisima objašnjava zašto je mjesna Crkva otkazala mise s vjernicima do 6. prosinca, i kako se došlo do te odluke; kako se slave mise bez naroda i što Crkva nudi vjernicima na području osobnoga življenja vjere u „lockdownu“.

Dr. Wuthe istaknuo je da su time željeli odgovoriti na brojna pitanja koja stalno primaju o „iznenađujućim“ odlukama u zatvaranju i u Crkvi a istodobno i pojasniti kako se crkveni život usprkos svemu nastavlja.

Odlučujući za otkazivanje misa s narodom bio je dramatični porast broja zaraženih novim koronavirusom u Austriji, po broju stanovnika najviši u svijetu. Ta je ekstremna situacija naložila socijalno distanciranje, tamo gdje je ono moguće, kao razborito u zaštiti života. Pritom ističe da su pastoralne ponude i dalje dostupne – pastoral u bolnicama i domovima za umirovljenike; i dalje se slave mise s do 10 sudionika, održavaju pogrebi s do 50 osoba. U ovoj ekstremnoj situaciji treba svjedočiti ljubav prema sebi i prema bližnjima, istaknuo je dr. Wuthe.

Na odluke o mjerama zatvaranja u Crkvi uvjetovalo je nekoliko kriterija – jasno ograničeno vremensko razdoblje u kojem su mjere na snazi, crkve su ostale otvorene za osobnu pobožnost, mogućnost slavljenja misa u najužem krugu, kao i funkcioniranje dušobrižništva bolesnih, starijih i umirućih te naposljetku održavanje pogrebnih obreda. Sve su to zakonodavci uzeli u obzir pri donošenju aktualnih mjera u zatvaranju, nakon što je Crkva pokazala spremnost na suradnju i privremeno otkazivanje javnih misa, ističe dr. Wuthe u videosnimci.

Pri slavljenju misa bez naroda pojasnio je da je riječ o najmanje petero i najviše desetoro osoba koje su unaprijed određene, uz pridržavanje uobičajenih mjera distance, nošenja maske i dezinfekcije, a u tijeku mise nije dopušten ulazak drugih osoba. Na taj je način slavljenje mise moguće i u „lockdownu“ a njih je pak moguće izravno prenositi internetskim putem i tako omogućiti da ih prati veći broj vjernika, istaknuo je Wuthe.

Ključne riječi:
Austrijska BK mjere lockdown Wuthe