Budi dio naše mreže
Izbornik

Austrijski dušobrižnik: Životno iskustvo obuhvaća i napuštenost od Boga

Beč (IKA)

Austrijski teolog, đakon i psiholog specijaliziran za krizna stanja Karlheinz Six otkrio je kako mu u crkvenom naviještanju često nedostaje važan element, koji on naziva napuštenost od Boga, objavio je u subotu 3. prosinca Kathpress.

Six ima opsežno iskustvo u intervencijama vezanim za suicidalna stanja i osobne krize, a nedavno je objavio knjigu pod naslovom: “U tami. O duhovnosti službe” (In der Dunkelheit. Zur Spiritualität des Dienstes). U najnovijem izdanju vjerskog podcasta “Tko vjeruje, bit će blažen” (Wer glaubt, wird selig), Six je govorio o svojoj knjizi koja je, kako je rekao, nastala iz nezadovoljstva.

U crkvenom naviještanju, tvrdi, nedostaje mu često element napuštenosti od Boga. “Često vrlo brzo prelazimo preko toga iskustva i činimo nešto što bih ja nazvao ‘tješenjem’, govorimo o Bogu koji ljubi, koji nas prati i uvijek je tu”, rekao je Six, nastavljajući kako se napuštenost od Boga tumači kao obični osjećaj koji zavarava. Njemu međutim nedostaje “ozbiljno shvaćanje da postoje životna iskustva s kojima se treba suočiti upravo imajući to u vidu. Biblija obiluje tim iskustvima”, naglašava Six.

U svome pozivu dušobrižnika i terapeuta često se susreće s ljudima koji se nalaze u različitim životnim krizama, prolaze kroz tamna razdoblja života. “U toj situaciji reći da ih Bog prati, predstavlja izazov”, jer se često javljaju životna razdoblja u kojima se čovjek ne osjeća samo sam, nego to stvarno i jest, tvrdi Six.

Naslov knjige “U tami” odabrao je jer ta tama za njega predstavlja višestruko iskustvo u kojemu se javlja i misao napuštenosti od Boga. U tom kontekstu podsjetio je i na trenutak Isusova raspeća, kad je došlo do pomračenja sunca a Isus je zavapio: “Bože moj, Bože moj, zašto si me ostavio?”

Onome tko želi djelovati u tome području, potrebna je prije svega “sigurnost nesigurnosti”, poručuje i otkriva kako taj rad kod njega uvijek izaziva nesigurnost. “Previše bi idealno bilo misliti da su pratitelji u krizama uvijek sigurni”, tvrdi Six, nastavljajući kako netko takav mora najprije mora biti u stanju umiriti sebe, kako bi unio mir u neku tešku situaciju.

Opisao je iskustvo s obitelji u kojoj se otac nožem ubo u vrat, a kad je hitna pomoć odvezla ozlijeđenog oca, Six je pružao podršku 15-godišnjem sinu. Nakon takvih iskustava terapeut sam mora razmisliti i o stanju u kojemu se sam nalazi i uzeti u obzir da će tada nekoliko dana “sve ići sporije”, poručio je Six.