Budi dio naše mreže
Izbornik

Belgijac Van Daele novi povjerenik EU za slobodu vjeroispovijesti u svijetu

Bruxelles (IKA)

Bivši belgijski diplomat Frans van Daele Frans van Daelenovi je posebni povjerenik EU za slobodu vjeroispovijesti u svijetu, objavila je u srijedu 7. prosinca Europska komisija, prenosi KNA.

Van Daele, 75-godišnjak s bogatim iskustvom u diplomatskoj službi, na toj će dužnosti naslijediti Cipranina Christosa Stylianidesa, koji je u rujnu 2021. dao ostavku nakon samo četiri mjeseca na toj dužnosti, preuzevši mjesto ministra u Grčkoj.

Van Daele, rođen u Nizozemskoj, obnašao je brojne diplomatske službe u Europi i pri Ujedinjenim narodima u New Yorku, a bio je i šef kabineta tadašnjeg predsjednika Europskog vijeća Hermana van Rompuya, kao i belgijskog kralja Filipa.

Dužnost posebnog povjerenika za potporu slobode vjeroispovijesti izvan Europske unije uspostavljena je 2016. kao odgovor na zločine “Islamske države” (IS) protiv pripadnika vjerskih manjina. Prvi posebni povjerenik bio je Slovak Jan Figel, a nakon njega mjesto je bilo upraženjeno godinu i pol prije nego što je povjerenikom imenovan Stylianides.

Podpredsjednik Europske komisije Margaritis Schinas, kojemu je posebni povjerenik podređen, još je u siječnju najavio imenovanje novog povjerenika, a kao najizgledniji kandidat neko se vrijeme spominjao talijanski kršćanski demokrat Mario Mauro, koji je ranije obnašao sličnu dužnost u Organizaciji europske sigurnosti i suradnje (OESS).