Budi dio naše mreže
Izbornik

Beogradski nadbiskup predvodio slavlje zaštitnika župe Podravski Podgajci

Podravski Podgajci (IKA/TU)

Na svetkovinu sv. Martina, biskupa, u ponedjeljak 11. studenoga, beogradski nadbiskup metropolit Stanislav Hočevar predvodio je misno slavlje na dan zaštitnika župe Podravski Podgajci.

Misu je nadbiskup Hočevar predvodio u zajedništvu sa svećenicima Donjomiholjačkoga dekanata i ostalim svećenicima.

Nadbiskup je na početku propovijedi istaknuo jedinstvo i zajedništvo Crkve kao princip po kojem svi mi, mnogi i daleki jedni drugima, postajemo jedno srce i jedna duša. Polazeći od povezanosti đakovačkih biskupa koji su jedno vrijeme bili apostolski administratori Beogradske nadbiskupije, naglasio je kako je Crkva Kristova jedna u različitim narodima. Istaknuo je važnost lika sv. Martina, koji je uz sv. Ambrozija i sv. Augustina obilježio 4. stoljeće u kojem je Crkva Milanskim ediktom dobila slobodu i našla se pred izazovima jedinstva i krivovjerja.

„Bog u svakom vremenu podiže svoje izabrane, pastire po kojima upravlja svoje stado. Dok su sv. Ambrozije i Augustin svojim spisima i naukom utrli put Crkvi kroz mnoga stoljeća, sv. Martin je to učinio svojom dobrotom i jednostavnošću, svojom pastirskom ljubavlju koja i danas govori i privlači“, rekao je mons. Hočevar.

Na kraju propovijedi pozvao je okupljene vjernike da zajedno sa svojim pastirima po primjeru i zagovoru sv. Martina i oni budu donositelji i graditelji dobra jedni drugima jer tako se ne samo ispunja Zakon Kristov, nego se i služi samom Kristu kojega je i sv. Martin prepoznao u svojim bližnjima.

Nakon pričesti nadbiskup je blagoslovio novoobnovljenu oltarnu sliku sv. Martina. Na kraju slavlja domaći župnik Siniša Paušić pozdravio je uime svojih župljana nadbiskupa Hočevara, zahvalivši za njegov dolazak i bratsku i pastirsku blizinu. Predstavnici ŽPV-a i ŽEV-a beogradskom nadbiskupu predali su košaru s plodovima iz svoje župe.