Budi dio naše mreže
Izbornik

BiH: "Nije zadaća crkvenih predstavnika davati politička rješenja"

Banja Luka (IKA )

Peti sabor katoličkih biskupa s područja Republike Bosne i Hercegovine u Banja Luci - novi poziv svjetskoj i domaćoj javnosti i političarima da zaustave rat i osiguraju građanska prava, slobode i ravnopravnost za sve

Banja Luka, 14. 1. 1994. (IKA) – Katolički biskupi s područja Republike Bosne i Hercegovine: sarajevski nadbiskup Vinko Puljić, biskup mostarsko-trebinjski Ratko Perić te banjalučki biskup Franjo Komarica održali su od 11. do 13. veljače u Banja Luci peti redovni sabor na kome su razgovarali o aktulanim pitanjima iz života Crkve na području svojih biskupija, te doradili Statut Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine. Nadbiskup Puljić izvjestio je o pohodu apostolskog nuncija u BiH Sarajevu, te o svojem sudjelovanju na sastanku Vijeća Biskupskih konferencija Europe u Njemačkoj, a biskup Komarica je govorio i o svom boravku u Irskoj u povodu molitvenog dana za mir u Bosni i Hercegovini. Biskupi okupljeni na saboru susreli su se i s banjalučkim episkopom Srpske Pravoslavne Crkve Jefremom Milutinovićem, te banjalučkim muftijom Ibrahimom Halilovićem. Sabor biskupa je završio misnim slavljem u katedrali sv. Bonaventure 13. veljače u Banja Luci.
Na kraju svojega zasjedanja katolički su biskupi s područja Republike Bosne i Hercegovine uputili apel europskoj i svjetskoj javnosti o stanju na području njihovih biskupija ističući:
“Nije zadaća nas crkvenih predstavnika davati konačna rješenja za unutrašnje političko uređenje u Bosni i Hercegovini. Poštujući okvire svoje Vrhbosanske metropolije, s kojima se uglavnom poklapaju povijesne granice Bosne i Hercegovine – a koju je diplomatski priznala i Sveta Stolica i sav svijet – otvoreni smo svakoj razumnoj političkoj opciji koja se drži općih normi prava i pravde. Ponovno naglašavamo nužnost prestanka besmislena ratovanja, ostvarenje svih ljudskih i građanskih prava i sloboda, ravnopravnost sviju triju konstitutivnih naroda na tlu Bosne i Hercegovine, zaustavljanje i vraćanje prognanih na njihova vlastita ognjišta, nesmetanu dostavu humanitarne pomoći svima životno ugroženima.”