Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Bogdan pohodio stanovnike Sisačko-moslavačke županije

Petrinja (IKA)

U četvrtak 31. prosinca vojni ordinarij Jure Bogdan zajedno s generalnim vikarom Vojnog ordinarijata don Markom Medom pohodio je potresom pogođene stanovnike Sisačko-moslavačke županije.

U utorak 29. prosinca potres magnitude 6,2 po Richterovoj ljestvici, s epicentrom 3 km jugozapadno od grada Petrinje, pogodio je Banovinu. Tom su događaju prethodila tri velika potresa, od kojih je najjači bio magnitude 5,2 po Richteru. Još danas zemlja se i dalje trese i tlo podrhtava. Zasad je potvrđeno da je sedam osoba poginulo od razornog potresa. Zabilježena je golema materijalna šteta, razrušene su mnoge stambene kuće, zgrade, ustanove, crkve i kapele. Mnogi su ostali bez svoga doma, bez krova nad glavom. Radi se o jednoj od najvećih tragedija koja je zadesila Lijepu Našu od Domovinskog rata, objavljeno je na mrežnoj stranici Vojnog ordinarijata.

Biskup Bogdan odlučio je pohoditi razrušena sela i gradove kako bi se susreo s vjernicima i stanovnicima u potrebi, suosjećati s njima, podijeliti žalost i tjeskobu s onima koji trpe. Biskup je zajedno s generalnim vikarom najprije obišao Glinu čija je okolica teže stradala. Majske Poljane, u sastavu grada Gline, naselje su najteže pogođeno potresom. Oštećene su gotovo sve kuće, a mnoge su i srušene. Također je naselje s najviše žrtava potresa. Biskup se u Glini susreo s policijskim kapelanom PU sisačko-moslavačke don Ivom Borićem, mjesnim župnikom vlč. Ivicom Mađerom i zamjenikom načelnika Policijske postaje Glina.

U petrinjskoj vojarni „Pukovnik Predrag Matanović“ vojni ordinarij i generalni vikar susreli su se sa zapovjednikom Hrvatske kopnene vojske generalom pukovnikom Borisom Šerićem i zamjenikom zapovjednika Hrvatske kopnene vojske generalom bojnikom Tihomirom Kundidom koji su ih upoznali sa svime što je Hrvatska vojska učinila za stradale u potresu. Zajedno sa zapovjednicima obišli su urede u vojarni iz kojih se koordinira rad vojske na terenu. S vojnim kapelanom don Brankom Čageljom i njegovim pomoćnikom satnikom Mariom Barišićem na službi u Petrinji, biskup Bogdan pregledao je kapelu sv. Ilije proroka na kojoj nisu ostala značajna oštećenja. Biskup je potom posjetio štićenike Doma za stare i nemoćne osobe i ostale stanovnike koji su privremeno smješteni u vojarni u Petrinji.

Biskup je također pohodio dvojicu djelatnika Vojnog ordinarijata čiji su domovi nastradali u potresu: osobnog tajnika generalnog vikara Vladimira Krpana i pomoćnika kapelana satnika Maria Barišića. Iskazao im je svoju podršku i želju da što prije obnove svoje domove.

Na kraju je biskup Bogdan posjetio Policijsku postaju Petrinja.