Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Kapellari: Mediji i Crkva su saveznici i partneri

Graz

Graz, (IKA) – Crkva i mediji su saveznici i partneri u velikim društvenim temama kada se taj zajednički rad temelji na poštenom i kompetentnom kvalitetnom novinarstvu. Oko toga su se složili i direktor štajerskog ORF-a Gerhard Draxler i biskup za medije Austrijske biskupske konferencije Egon Kapellari, na prijemu za sredstva društvenog priopćavanja 23. svibnja u zgradi sjemeništa u Grazu. Unatoč svim rušenjima i promjenama Katolička Crkva je “vrlo velika, vrlo raznolika i vrlo živa”, rekao je biskup Kapellari, ističući kako “jedna stabilna Crkva može dati više stabilnosti današnjem u mnogočemu nestabilnom civilnom društvu”. Osvrćući se na krizu u Crkvi u Austriji uzrokovanu slučajevima seksualnog zlostavljanja biskup smatra kako poštene kritike u medijima “ne samo da treba tolerirati, nego ih prihvatiti kao pomoć u pročišćavanju i razvoju”.
“Čovjek i njegov svijet”, velika je tema i zajedničko tlo za interakciju medija i Crkve, istaknuo je nadalje biskup zadužen za medije. Crkva unosi u raspravu o čovjeku i o svijetu “nepokolebljiv govor o Bogu kao sveobuhvatnoj temi koja nas sve nadilazi”. Gledajući suvremenu Europu može se dati “epohalna dijagnoza” jednog “vremena bez velikih utopija, ali znatno zbunjujućeg, vremena rasprostranjenog nezadovoljstva i skrivenih strahova te česte kompenzirane pohlepe”.
U svjetlu takvih rizika i mogućnosti religijama i Crkvi “postavlja se kritičko pitanje mogu li i oni pomoći u smanjivanju problema ili u njihovu rješavanju”. Katolička Crkva čini greške i griješi. Ali u isto vrijeme je i “veliki izvor suosjećanja, milosrđa i svetosti, te svaki dan daje iz tog izvora”, posvjedočio je dijecezanski biskup Graza.
Posebno izazovnom biskup Kapellari smatra činjenicu da danas u Europi mnogi, pa čak i krštene osobe, žive “kao da Bog ne postoji”. S obzirom na takvu situaciju “vrata Crkve treba držati stalno otvorena, jer bez nje ljudi neće moći razlikovati duhove, a to je opasno”. Crkvi treba “najveća moguća dubina i širina.”
Direktor štajerskog ORF-a Draxler osvrnuo se na zbivanja iz prošle godine, istaknuvši da je razina negativnog izvješćivanja o vjerskim događajima smanjena, ali “tragovi medijskog tsunamija još uvijek su svakodnevna stvarnost”. Ne radi se samo o velikom broju onih koji su napustili Crkvu, nego i o “kontroverznim seksualnim skandalima”, što je pridonijelo tome da ni danas “Crkva ne silazi s naslovnica”.
Govoreći o temeljnoj ulozi medija Draxler je rekao da je njihova funkcija “objelodaniti zloupotrebe i nepravde, pokazati ono što se u društvu treba mijenjati te unijeti svjetlo u tamu zloporabe vlasti”. U tom smislu i štajerski mediji su se, prema njegovu mišljenju, “stručno i ozbiljno bavili tamnim danima Crkve”.
Na pitanje što Crkva može učiniti protiv medijske “neravnoteže” Draxler odgovara da prije svega jedino Crkva sama može dati odgovor na probleme: “S novinarske točke gledišta najotvorenije što je moguće, što transparentnije i što jasnije”. I takav odgovor u krizi oko zlostavljanja nije izostao. “Pod geslom zaštite žrtve prije zaštite prijestupnika ili navodnih počinitelja došlo je do potpune promjene paradigme”, zaključio je ORF-ov regionalni direktor, osvrćući se na paket mjera koje je poduzela Austrijska BK.
“Stabilna osovina između biskupa Kapellarija i kardinala Schönborna pokazala se čimbenikom uspjeha u kriznim situacijama”, a osim Waltraud Klasnić “više Štajeraca odigralo je važnu ulogu u krizi”: primjerice glavni tajnik Konferencije viših redovničkih poglavara Austrije i predstojnik ureda za medije Austrijske BK, istaknuo je.
Regionalni direktor ORF-a potpuno se složio s izjavom biskupa Kapellarija o odnosu između Crkve i medija: “U borbi za mir i čovječnost Crkva danas u medijima mora tražiti snažnog saveznika.” Osnova ovog saveza mora biti kvalitetno novinarstvo koje Crkvu neće samo ocrnjivati, nego isticati i njene pozitivne učinke na društvo, citirao je Draxler biskupa Graza, poželjevši Kapellariju u njegovu radu “duh saveza Crkve i medija”.