Budi dio naše mreže
Izbornik

BISKUP KOMARICA: "TRAĆIM SAMO POćTIVANJE OSNOVNIH LJUDSKIH PRAVA"

Zagreb (IKA )

Zagreb, 13. 6. 1995. (IKA) - "Vjerujte, stanje je viče nego alarmantno. Katolici u Banjoj Luci na posljednjim su dekagramima hrane", posvjedo~io je banjolu~ki biskup Franjo Komarica u razgovoru za magazin "Arena", od 12. lipnja 1995. Rekavči kako veđ dv

Zagreb, 13. 6. 1995. (IKA) – “Vjerujte, stanje je viče nego alarmantno. Katolici u Banjoj Luci na posljednjim su dekagramima hrane”, posvjedo~io je banjolu~ki biskup Franjo Komarica u razgovoru za magazin “Arena”, od 12. lipnja 1995. Rekavči kako veđ dvadesetak dana posti o kruhu i vodi, biskup Komarica je istaknuo: “Velika je solidarnost mešu ljudima ovdje. I toliko sam sretan i zahvalan duboko u sebi čto nisam podlegao zloduhu mržnje i osvete. Samo zahvaljujuđi vjeri i unutarnjoj snazi, može se podnositi ova situacija. Postim i molim se Bogu da nam se smiluje”. Biskup je rekao kako su viče puta napadani i kamioni banjolu~koga Caritasa, koji je hranu dijelio i Muslimanima i Srbima, a ne samo Hrvatima, a uničtena su i Caritasova skladičta hrane u Petri~evcu i Prenađu.
Prema podacima Banjolu~kog vikarijata u Zagrebu, banjolu~ko podru~je je napustilo oko 60.000 Hrvata, a u posljednjem valu protjerivanja iseljeno je 350 obitelji. Svjedoci protjerivanja i sami protjerani svjedo~e da pred nesrpske kuđe najprije dolazi masa koja istjera vlasnike iz kuđe, a zatim dolazi milicija koja popiče stvari u kuđi i zape~ati ulazna vrata i tako onemoguđi vlasnicima kuđe povratak u kuđu. “Ne smatram se pozvanim da bilo koga izvodim s njegova ognjičta, jer bi to bio grijeh, ali nemam pravo ikome ređi da ostane ako želi otiđi, jer bih time gazio temeljno ljudsko pravo na slobodu”, rekao je biskup u razgovoru za “Arenu”, istaknuvči kako je “uvjeren da svi narodi na ovom prostoru mogu zajedno živjeti i da nam ovaj sukob nije autohton, veđ nametnut i uvezen. Besmislica je ređi da na ovom prostoru viče nema zajedni~kog života i da nam se govori ‘Vi morate otiđi’. Mi smo dokazali da želimo ostati ovdje, da možemo živjeti u miru s drugima”. Na kraju razgovora banjolu~ki biskup Franjo Komarica je poru~io srpskim vlastima u Banjoj Luci i svjetskim politi~arima: “Onima koji nam ~ine zlo kažem da smo autohtoni, da smo na ovom prostoru nekoliko stoljeđa i da nas nemaju pravo tjerati. Ja sam duhovna osoba i ne zanimaju me niti granice niti politi~ki ustroj. Tražim samo počtivanje i uvažavanje osnovnih ljudskih prava koja su nam uskrađena. Svatko neka po~ne od sebe, neka mu veđ ovu nođ zadnje rije~i budu da želi biti ~ovjek, bolji ~ovjek, da želi ~initi dobra djela, a ne zlo. Ova situacija može se i mora riječtiti, ali nema za to dovoljno dobre volje.”