Budi dio naše mreže
Izbornik

BISKUP KOMARICA ZAVRŠIO RADNI POSJET SAD

Washington (IKA )

Banjalučki biskup dr. Franjo Komarica završio je svoj posjet Sjedinjenim američkim državama, u pratnji o. Josipa Varvika, svećenika hrvatske župe u Torontu u Kanadi, u organizaciji Mladeži hrvatske katoličke župe Toronto.

Washington, 6. 7. 1994. (IKA) – Banjalučki biskup dr. Franjo Komarica završio je svoj posjet Sjedinjenim američkim državama, u pratnji o. Josipa Varvika, svećenika hrvatske župe u Torontu u Kanadi, u organizaciji Mladeži hrvatske katoličke župe Toronto. Biskup Komarica posjetio je New York i Washington i upoznao američku crkvenu i političku javnost s teškim stanjem njegove biskupije i posljedicama rata u Bosni i Hercegovini.
U New Yorku se biskup Komarica susreo s nadbiskupom Newwarka mons. McCarickom koji je ovog proljeća posjetio Banja Luku i tamošnje katolike. U razgovoru s nadbiskupom McCarickom i njegovim pomoćnim biskupima, kao i s katoličkim novinarima, biskup je Komarica svjedočio o stradanjima i hrabrosti katoličkog puka pogođenog ratnim stradanjima, etničkim čišćenjem i različitim vrstama pritisaka. Biskup Komarica susreo se u New Yorku i s predstavnicima Brazila, Češke Republike, Novog Zelanda i Argentine u Ujedinjenim narodima, kao i s američkom komisijom za ljudska prava, a bio je gost veleposlanika Republike Hrvatske pri UN Maria Nobila i veleposlanika BiH Muhameda Šaćirbeja.
Biskup Komarica predvodio je i misno slavlje u hrvatskoj župi u New Yorku i razgovarao s obiteljima iz banjalučkog kraja koje tamo žive. Nakon susreta s generalnim vikarom njujorške nadbiskupije mons. Patrickom Sheridanom, biskup Komarica sastao se i s veleposlanicima Francuske, Španjolske i Velike Britanije pri UN, s veleposlanicima islamskih zemalja pri UN – Turske, Saudijske Arabije, Egipta, Senegala, Pakistana, Malezije i Tunisa, te veleposlanicima nesvrstanih zemalja: Pakistana, Ruande, Nigerije, Omana i Đibutija. Za predstavnike tiska akreditirane u zgradi UN biskup je Komarica nakon toga održao tiskovnu konferenciju, nakon čega je razgovarao s Gary Allenom, direktorom Kršćanske misije pri UN, predstavnicima Helsinki Watch-a i osobljem hrvatske misije pri UN.
U Washingtonu se biskup Komarica susreo s voditeljem ureda Iustitia et Pax pri BK Amerike, a u zgradi BK Amerike razgovarao je s predstavnicima BK, veleposlanicima Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine u SAD, novinarima vjerskog tiska i predstavnicima židovske i muslimanske zajednice u Americi. U američkom Senatu susreo se sa senatorima i kongresmenima predvođenim senatorom De Concinijem, a u zgradi State departmenta imao je sastanak s Nancy Ely-Raphael, ravnateljicom Ureda za ljudska prava i članovima State Departmenta uključenim u Međunarodni sud za ratne zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji.
Nakon ovih brojnih sastanaka, razgovora i susreta u SAD, biskup se Komarica vratio u Toronto, odakle je zatim otišao u Hrvatsku na povratku za Banja Luku.