Budi dio naše mreže
Izbornik

BISKUP KOS POSVETIO NOVU CRKVU U ŽAKOVU

Žakovo (IKA )

Žakovo, 8. 5. 1995. (IKA) - Žakova~ko-srijemski biskup Širil Kos posvetio je 7. svibnja novu župnu crkvu Dobrog Pastira u Žakovu. Tom prilikom predvodio je koncelebrirano misno slavlje sa sveđenicima iz Žakova i okolice, a na misi su bili nazo~ni osje~k

Žakovo, 8. 5. 1995. (IKA) – Žakova~ko-srijemski biskup Širil Kos posvetio je 7. svibnja novu župnu crkvu Dobrog Pastira u Žakovu. Tom prilikom predvodio je koncelebrirano misno slavlje sa sveđenicima iz Žakova i okolice, a na misi su bili nazo~ni osje~ko-baranjski župan Branimir Glavač, bivči ministar Ivan Tarnaj, šakova~ki gradona~elnik Antun Fabijan~iđ, te predstavnici ministarstava, županije, grada Žakova, darovatelji i izvoditelji radova i mnogobrojni vjernici. Iz Ureda Predsjednika Republike, stigla je posebna ~estitka, buduđi da je predsjednik Republike Hrvatske, dr. Franjo Tušman, bio pokrovitelj te sve~anosti. Na sve~anosti je sudjelovao orkestar osje~koga Hrvatskog narodnog kazaličta i Zbor osje~ke župe sv. Josipa pod ravnanjem Krunoslava Pehljana.
Ćupa Dobrog Pastira utemeljena je prije 15 godina, diobom od sredičnje šakova~ke župe Svih Svetih. Do posveđenja nove crkve, misa je služena u premaloj dvorani podignutoj godine 1986, a prije čest godina sagrašen je župni dom. Crkva Dobrog Pastira podignuta je na sjevernom djelu grada. Crkvu i cijelo unutarnje urešenje i namječtaj projektirao je slovenski arhitekt Franc Kvatrenik. U sklopu crkve izgrašena je “dnevna kapela”, prostrana sakristija i dvije dvorane s pripadnim prostorijama. Likovni sadržaj crkve ~ini veliki mozaik “Isus Dobri Pastir” akademskog slikara Vladimira Megliđa, a ostala likovna i kiparska djela izradio je osje~ki akademski umjetnik Marijan Sučac. Gradnju crkve vodio je župnik Zvonko Mrak sa suradnicima, a crkva je izgrašena s dobrovoljnim prilozima župljana i donatora.