Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Mrzljak na križnom putu s bl. Alojzijem Stepincem

Lepoglava (IKA)

Vjernici lepoglavskog, ali i okolnih krajeva, okupili su se i ove godine na Cvjetnicu 14. travnja u poslijepodnevnim satima na križnom putu nadahnutom mučeništvom blaženog Alojzija Stepinca pod nazivom “Na Križnom putu s blaženim kardinalom Alojzijem Stepincem”.

Pobožnost, koju je predvodio mons. Josip Mrzljak, varaždinski biskup, započela je kod kipa blaženog kardinala ispred župne crkve Bezgrešnog začeća BDM, nastavila se uza zidove Kaznionice, u kojoj je blaženi kardinal pet godina bio uznik, a završila je kod kapele svetog Ivana Krstitelja na brdu Gorica.

U zajedništvu s biskupom Mrzljakom stopama kalvarije blaženog Alojzija Stepinca koračali su mons. Andrija Kišiček, domaći župnik, preč. Ivan Rak, kancelar Varaždinske biskupije, te drugi svećenici i vjernici.

Na početku pobožnosti biskup Mrzljak je kazao kako možemo naći puno sličnosti između Isusa i blaženog Alojzija, budući da su obojica bila nevina, a osuđena.

Isusov križni put se događa neprestano kroz cijelu ljudsku povijest. S tom vjerom i mi idemo ovim križnim putem. Blaženi Alojzije je kazao kada se s Isusom trpi, onda je sve lako. Zagledani u Isusa kako nosi križ za spas svijeta i promatrajući blaženog Alojzija Stepinca kako ga hrabro slijedi, prigrlimo i mi svatko svoj križ. Isus nam je pokazao kako uspon preko kalvarije vodi ka uskrsnuću – poručio je uoči križnoga puta biskup Josip Mrzljak ispred župne crkve u Lepoglavi.

Četrnaest postaja Isusovog Križnog puta oko lepoglavske kaznionice, na putu dugom 1600 metara, prispodobljeno je s mučeništvom blaženog Alojzija Stepinca koji je ondje proveo više od pet godina. Organizator Križnog puta bila je Župa Bezgrešnog začeća BDM iz Lepoglave čiji je župnik, mons. Andrija Kišiček, zapisavši svoja razmatranja, ujedno i njegov autor.

Križni je put završio na brdu Gorica kod kapele svetog Ivana Krstitelja iz 17. stoljeća, čiju je unutrašnjost oslikao Ivan Ranger, pavlinski redovnik i jedan od naših najznamenitijih baroknih umjetnika.

Nakon pobožnosti križnoga puta tijekom koje su vjernici uoči Velikog tjedna, hodajući, moleći i pjevajući, po nažalost kišnom i prohladnom vremenu, razmatrali i promišljali kako o muci Isusa Krista, tako i blaženog Stepinca, varaždinski je biskup podsjetio kako mnoge župne i biskupijske zajednice tijekom svake korizme, pa tako i ove, održavaju tradiciju pobožnosti križnoga puta.

Pitamo se zašto, ima li to smisao? Upravo hodajući i razmišljajući tražimo taj smisao i sigurno da ga i nalazimo uspoređujući Isusov križni put ne samo sa životom blaženog Alojzija, nego i sa životom svakoga od nas; naših obitelji, ali i čitavog hrvatskog naroda – poručio je vjernicima na brdu Gorica biskup Mrzljak dodavši kako promatramo križni put kao put čovjeka i čovječanstva, podsjetivši pritom na križni put hrvatskoga naroda iz 1945. godine.

Mons. Andrija Kišiček je na kraju pobožnosti uputio nekoliko riječi zahvale. Prije svih varaždinskom biskupu što se i ove godine odazvao pozivu da predvodi pobožnost križnoga puta. Zahvalio je i ostaloj braći svećenicima, čitačima, vatrogascima, članovima KUD-a “Lepoglavski pušlek” te svim ostalim vjernicima. Posebnu je zahvalu uputio gospodinu Slavku Buniću, kiparu koji je nedavno izradio dvije nove postaje križnoga puta, a u ovoj će godini izraditi još četiri. Osim toga, kipar Bunić je biskupu Mrzljaku poklonio prigodan dar; portret u kamenu blaženog Alojzija Stepinca. Zahvalio se mons. Andrija i njegovom bratu Martinu Buniću koji je donirao kamen za izradu postaje križnoga puta.