Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Petanjak: Tu gdje jesi moraš biti sluga

Krk (IKA)

Na svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo, 15. kolovoza, krčki biskup Ivica Petanjak predvodio je svečanu koncelebriranu misu u krčkoj katedrali.

U propovijedi je istaknuo kako na najveći Marijin blagdan, na dan njezina uznesenja na nebo, evanđelje vodi na početak njezina života. Tek je tako moguće razumjeti sav Marijin život, pa i slavni svršetak i proslavu.

Marija se i pred anđelom i pred Elizabetom predstavlja kao službenica Božja. Ona je počašćena i Bogu neizmjerno zahvalna što ju je uzeo u svoju službu i što mu može služiti. Na taj je način Marija duboko ukorijenjena u cjelokupno poslanje Izabranog naroda i najveće likove povijesti spasenja. Čitav narod kao narod Božji i svatko osobno pozvan je služiti Bogu.

Slika svijeta i društvenog uređenja prije par tisuća godina bila je potpuno drukčija nego danas. Biti sluga, pa čak i rob, nije značilo kraj svijeta, nego se osoba i u takvom položaju mogla ostvariti i čak dostojanstveno živjeti, istaknuo je biskup.

Sluge i robovi svoje su dostojanstvo dobivali preko svojih gospodara. U Izraelu su oni poput članova obitelji. Imaju svoj ugled i dostojanstvo i zastupaju svoje gospodare ondje gdje oni ne mogu. Odnos među njima odnos je povjerenja. Onoga kome je nešto povjerio, gospodar smatra sposobnim, povjerljivim i poštenim. Što je gospodar ugledniji to raste i ugled njegovih slugu.

Što li je morala osjećati Marija koju je Bog izabrao za služenje. Bog je “pogledao neznatnost službenice svoje”. Mogao je pogledati i izabrati neku drugu, ali nije. Ovo je prilika koja se jednoć pruža i ne propušta. Odgovor može biti samo: “Da, hoću, prihvaćam!”, ali u punoj svijesti “Ja sam to što jesam zahvaljujući Božjem izabranju. I bit ću službenica Božja samo ako ostanem u njegovoj službi”. Participira na Božjem dostojanstvu i na Božjem pozivu i imat će taj ugled samo dok je i ako je u njegovoj službi. A da je to istina dokaz je njezina proslava i uzdignuće u nebesku slavu, rekao je mons. Petanjak.

Što ovaj Marijin blagdan znači nama svakom pojedinom? Tu gdje jesi moraš biti sluga – sluškinja. Svi koji žive s tobom moraju osjetiti tvoje služenje i svi se moraju i mogu njime okoristiti.

Budući da te je Bog za tu službu izabrao i postavio trebaš mu zahvaljivati i trebaš ga poput Marije veličati. To je Marijin put, to je put slugu Božjih i svetaca i blaženika kroz cijelu povijest. A sve što prolaziš, a služiti nikad nije bilo lako, put je koji svatko osobno mora proći, zaključio je biskup Petanjak u propovijedi.