Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Rogić: Dopustimo mu da nas mijenja, da nas učini boljim ljudima koji će izgrađivati bolji svijet

Šibenik (IKA)

Šibenski biskup Tomislav Rogić predvodio je božićno misno slavlje u katedrali Sv. Jakova u Šibeniku.

U propovijedi je istaknuo kako se jednom u godini dogodi svetkovina Božića. U svakoj crkvi i kapeli naći će se jaslice – božićna idila. Neka neobjašnjiva toplina po našim obiteljskim ognjištima. Čak i među onima koji to sve skupa ne uzimaju niti odveć ozbiljno, niti previše vjerski slave, a još se manje trude shvatiti što se zapravo zbiva. Čudesna radost na licima i pregršt dobrih želja u čestitkama, a sve zbog Malog Djeteta što ga grije dah vola i magarca u jaslama.

Sva nam nekako prođe u tom čaru idile što ga samo blagdan Božića može dati, kazao je biskup. „Raznježe se ljudi i nekim slučajem postaju dobronamjerniji, plemenitiji, srdačniji, bolji. Svi jedni drugima žele samo dobro, sreću, zdravlje, uspjeh. Toliko milosti, dobrote, smirenja, plodova oko kojih se nismo odveć trudili. Dođu sami od sebe. Ma, sigurno da uvijek poneko i zakaže, ali se sve to nekako izgubi u radosti Božića. Sve to dobijemo kao nezaslužen dar. Preplavi nas dobrota koja izvire iz Božje blizine. Želi se Božja dobrota i ljubav preseliti u naša srca i ispuniti ih“.

Na Božić Bog svojim rođenjem sve želi okrenuti na dobro. Pokazati da ništa nije tako bezizlazno i surovo kako se na prvi mah čini. Tek rođeno dijete, bespomoćno i nejako donosi čitavom svijetu radost kakvu nitko drugi ne može pružiti. Po Njegovu rođenju zadobili smo milost na milost. Po njemu Bog nam je sve dao, sebe darovao. Učovječio se, rekao je biskup.

Rodio se u Betlehemu. Ime toga grada znači: kuća kruha. Krist se otajstveno skrio u sakrament euharistije da uvijek bude uz nas, jer on se svake mise tajanstveno rađa na oltaru, dolazi i daje nam se da ga sa sobom nosimo kroz život. Kako je na Božić rođen među ljudima, tako se po euharistiji želi trajno rađati u našim srcima. Već sada daje nam predokus vječne radosti na koju nas u svome nebeskom kraljevstvu poziva. Već sada možemo ga osjetiti i biti s njime trajno sjedinjeni, poručio je biskup Rogić.

Dopustimo mu stoga da nas mijenja, da nas učini boljim ljudima koji će izgrađivati bolji svijet, svijet, pokretan i nadahnut Božjim Duhom rođenog Spasitelja. Postanimo ljudima koji će oko sebe širiti taj božićni obrat tame u svjetlost, surovosti u idilu, a život u istinsku radost onih koji se vole jer s Isusom kroz život hode i odražavaju njegovu ljubav i dobrotu.

Božić je dar Božji s kojim se ništa drugo ne može mjeriti. Božić je poziv kršćanskoj duši da Isusa primi i od njegove ljubavi živi, zaključio je biskup Rogić.

Misno slavlje pjevanjem božićnih napjeva animirao je Mješoviti zbor katedrale Svetog Jakova pod ravnanjem prof. Jelene Mikulandre, te uz orguljašku pratnju Nikole Lovrića Caparina. Na slavlju je koncelebrirao i umirovljeni biskup Ante Ivas. Nakon mise vjernici su u dvorani biskupske palače biskupima Rogiću i Ivasu čestitali Božić.